PROMOVAREA INITIATIVELOR COMUNITARE PRIN INTERMEDIUL DEZBATERILOR



lndp1.jpgIn perioada ianuarie 2006 - mai 2007 Liga Nationala de Dezbateri cu suportul Programului de Granturi Mici pentru sustinerea Initiativelor Democratice a Ambasadei Statelor Unite in Republica Moldova a implementat proiectul "Promovarea initiativelor comunitare prin intermediul dezbaterilor".

Proiectul s-a derulat in trei etape consecutive. La prima etapa, in 100 localitati din tara au avut loc dezbateri publice in cadrul carora s-a abordat subiectul participarii tinerilor la solutionarea problemelor comunitare. Peste 5000 de tineri au fost familiarizati cu caracterul initiativelor comunitare, s-au discutat practicile de succes si insucces din Republica Moldova. La finele fiecarei discutii tinerii au fost provocati prin argumente sugestive sa se implice cat mai activ in viata comunitatii si solutionarea problemelor acesteia.

lndp2.jpgPentru cea de a doua etapa, in cadrul dezbaterilor, au fost selectati 50 de tineri activi care au manifestat dorinta de a se instrui in cadrul unui trening de planificare a initiativelor comunitare. Participantii au invatat sa identifice problemele comunitare, sa creeze si sa mobilizeze echipe de implementare, sa planifice proiectul si sa atraga fondurile necesare. Cunostintele au fost aplicate in cadrul unei simulari a concursului de granturi la care au participat 8 echipe de lucru formate in cadrul treningului. Echipa castigatoare a fost desemnata de toti participantii la eveniment prin vot deschis. In cadrul celei de a treia etape au fost selectate si implementate 10 initiative comunitare:

  • La Vasieni, raionul Ialoveni, a fost derulata o campanie ecologica in paralel cu salubrizarea unui teritoriu si amenajarea unui parc pentru tineri,

  • La Tintareni, raionul Telenesti, a fost procurata o masa de tenis iar comunitatea a contribuit cu mingi de volei si fotbal.

  • La Stefan Voda a fost curatata si amenajata o fantana veche de pe timpurile cand localitatea era populata de nemti,

  • La Recea, raionul Riscani, a fost efectuata o reparatie cosmetica a salii de sport care ulterior a fost dotata cu mingi de baschet si fotbal.

  • La Basarabeasca a fost organizata o competitie de dezbateri pentru orfanii sociali din zona sud a republicii, acestia au analizat impactul fenomenului migratiei asupra societatii.

  • Pentru tinerii cu dezabilitati din Cimislia au fost organizate trei excursii la parcul zoo din Chisinau, manastirea din Sadaclia si o iesire la natura.

  • La Malaiesti, raionul Orhei, au fost procurate trei saltele pentru gimnastica.

  • La Petresti, raionul Ungheni, a fost amenajat cu urne de gunoi si scaune un parc de 1.4 ha in jurul liceului teoretic "Gaudeamus".

  • La Cuhurestii de Sus, raionul Floresti, a fost renovat substantial fondul de carte din biblioteca liceului, la cele 2500 de lei oferite de finantator comunitatea a realizat o contributie de inca 6000 lei.

  • La Chisinau, in parcul sectorului Ciocana, au fost organizate o serie de actiuni ecologice menite sa ridice cultura celor care obisnuiesc odihna activa in spatiile verzi ale capitalei.

La finele proiectului numarul total al beneficiarilor a fost estimat la peste 10 000 de persoane care au avut ocazia de a realiza faptul ca acolo unde tinerii de implica - comunitatea se dezvolta!