Primari cu adevărat împliniți sunt acei primari care se bucură de susținerea oamenilor după ziua alegerilor



La 25 noiembrie, Chișinău, Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) a organizat cea de-a doua ediție a Clubului Primarilor Prietenoși – platformă menită să ofere oportunități de discuții și schimb de bune-practici între diverși reprezentanți ai administrației publice locale privind implicarea cetățenilor în viața comunității.

La eveniment au fost invitați primari și consilieri locali din comunitățile în care activează IRI cu scopul de a continua discuțiile demarate în cadrul ediției precedente – Clubul Primarilor Prietenoși, Ediția I – privind dezvoltarea sectorului de tineret la nivel local și implementarea unor activități practice ce duc la consolidarea sectorului de tineret, în mod special al grupurilor locale de inițiativă.

De această dată, primarii și consilierii prezenți au discutat despre bugetarea sensibilă la dimensiunea de tineret, implicarea tinerilor în diverse procese de luare a deciziilor, în special în procesul de bugetare, precum și atragerea de fonduri pentru dezvoltarea sectorului de tineret la nivel local.

„Astfel de evenimente sunt organizate pentru primarii în comunitățile în care lucrăm deja de mai mulți ani. Deja suntem la a doua ediție. Asta pentru că ne dorim un dialog continuu cu Dvs. Dorim să aflăm opinia Dvs., să auzim ideile Dvs., să facem un pas înainte. Noi credem că un parteneriat puternic între APL și comunitate servește direct interesului public. Eu cred că primari împliniți sunt acei primari care se bucură de susținerea oamenilor după ziua alegerilor. Primari de succes sunt acei primari care reușesc să implice oameni în actul de guvernanță locală”, a menționat Ruslan Stânga, director executiv IRI.

Un subiect aparte a fost bugetarea participativă – subiect care a stîrnit interes deosebit în rîndurile primarilor. Primarii au solicitat organizarea în viitorul apropiat a unei ședințe speciale orientate pe bugetarea participativă.

Discuțiile au fost facilitate de experții CALM Octavii Ivanov și economistul Valeriu Prohnițchi.

Dl. Ion Pînzari, consultant superior în cadrul Direcției politici și programe de dezvoltare rurală Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului de asemenea prezent la eveniment a vorbit participanților despre o serie de oportunități oferite de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului pentru a iniția diverse proiecte de interes comunitar.

Pe lîngă prezentările tematice participanții la activitate au beneficiat de un atelier din lucru în cadrul căruia s-a făcut un schimb de bune-practici în domeniul atragerii de fonduri în scopul activității de tineret. Totodată, primarii au împărtășit și unele dificultăți legate de migrația masivă a tinerilor spre Chișinău sau înafara țării, lipsa locurilor de muncă în zonele rurale, lipsa spațiilor de recreere sau activitate extra-școlară pentru tineri etc.

În cadrul sesiunii de întrebări-răspunsuri primarii au învățat despre modalități de eficientizare a procesului de bugetare locală avînd în vedere constrîngerile economice existente, precum și modalități de îmbunătățire a procesului de planificare bugetară în general.

Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI), ca parte a proiectului „IntegrACT Amplify: împuternicirea tinerilor din mediul rural” în cadrul Programului de granturi 2019 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a proiectului „MEM PLUS”, finanțat de Departamentul de Stat al SUA în parteneriat cu GLCAP, Ohio, SUA.n 172