Un grup de persoane deţinute în Izolatorul de Detenţie Preventivă al Secţiei de miliţie din Tiraspol



Chisinau, 14 Octombrie 2009 - Deja de 4 zile persoanele deţinute în subsolului Izolatorul de Detenţie Preventivă al Secţiei de miliţie din Tiraspol (se presupune că ar fi cca 90 persoane) sunt în greva foamei. Potrivit rudelor, aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că sunt deţinuţi în condiţii inumane, torturaţi, nu li se asigură accesul la medic, inclusiv că nu primesc coletele cu produsele alimentare transmise lor. Totodată, ei au fost ameninţaţi de administraţia Izolatorului cu intervenţia grupului operativ cu destinaţie specială „Speţnaz”, în cazul în care nu vor înceta greva foamei.

Potrivit unor surse, persoanelor deţinute li se aplică diverse forme de tortură cum ar fi: lovirea cu obiecte tari peste degete; atîrnarea de scaune cu mîinile şi picioarele larg-întinse; lovirea cu picioarele şi obiecte diverse în diferite regiuni ale corpului, în special la ceafă. Rudele (mame si surori) unor persoane deţinute, care au fost martori ai unor scene de maltratare, au fost ameninţate cu viol, în cazul în care vor comunica despre respectivele fapte sau se vor adresa autorităţilor.

Acestea, au mai comunicat că protestatarii sunt reţinuţi în lipsa unor probe veridice/legale pentru o perioadă îndelungată de timp (de la 2 – la 6 luni), fiind bănuiţi de comiterea unor crime pe care nu le-au săvîrşit. Printre aceştia, se află şi liderul organizaţiei de tineret „Lumea Tineretului” din Tiraspol, Bezrodnii Alexandr. Mama deţinutului a explicat că fiul ei este maltratat continuu de către colaboratorii miliţiei din regiune, cu scopul de a obţine de la el declaraţia de autodenunţare în comiterea infracţiunii de tîlhărie. Rudele bănuiesc că arestarea liderului organizaţiei „Lumea Tineretului” are legătură cu activităţile sale profesionale. Potrivit rudelor, ultimului nu i se acordă asistenţa medicală (deşi a solicitat medicul de numeroase ori), iar avocatului nu i se permite accesul la materialele cauzei penale.

Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile şi presupun garanţii acordate celor lipsiţi de libertate. Prin siguranţa persoanei se subînţelege dreptul individului la protecţia juridică din partea organelor de stat; dreptul la protecţia reputaţiei şi demnităţii; dreptul la libertate şi securitate, garanţii faţă de arestări abuzive; dreptul la apărare prin intermediul instanţelor judiciare, precum şi dreptul la inviolabilitatea domiciliului.

Astfel, Asociaţia “Promo-Lex” aminteşte autorităţilor Republicii Moldova şi celor din Federaţia Rusă despre obligaţiile pozitive pe care le au Guvernele celor două State în raport cu victimele regimului de la Tiraspol.

Asociaţia „Promo-LEX” solicită în regim de URGENŢĂ, autorităţilor ruse şi moldoveneşti, cu implicarea reprezentanţilor Ucrainei, OSCE, UE şi SUA (actori implicaţi în procesul de reglementare a problemei transnistrene), să investigheze cazul şi să asigure respectarea drepturilor persoanelor deţinute în Izolatorul de Detenţie Preventivă al Secţiei de miliţie din Tiraspol (str.Lenin).


Departamentul Juridic al Asociaţiei Promo-Lex 14 octombrie 2009