Tinerii din raionul Cantemir învață ce înseamnă termenul de advocacy și care sunt instrumentele de succes ale acestuia în practică



Centrul de instruire și dezvoltare educațională a organizat un atelier teoretic și plin cu exerciții practice cu privire la metodele și tehnicile de advocacy. Cei 15 tineri participanți, din diferite localități ale raionului Cantemir, au fost familiarizați cu termenul și instrumentele de advocacy, necesitatea implementării acestei tehnici și în zonele rurale, inclusiv identificarea unei probleme comunitare care îi afectează pe tineri. În același timp, participanții urmează să fie inițiați să elaboreze o campanie de advocacy și un plan de acțiuni concrete pentru rezolvarea unei problemei identificate.

“Participarea noastră în cadrul acestui proiect ne va ajuta în dezvoltarea personală, iar implicarea ne va ajuta la soluționarea unei probleme “grave” întâlnite în rândul tinerilor. Rugăm autoritățile publice locale să asculte tinerii și să le vină în ajutor”, a menționat tânăra Gabriela Costiv, din satul Cîrpești, raionul Cantemir.

“Acest atelier ne-a dat de gândit. În cadrul acestui proiect, am identificat potențiale probleme ale tinerilor și încercăm să găsim soluții. Consider că acest proiect ne poate ajuta și crea condiții favorabile pentru implicare. Mulțumesc că m-ați invitat”, ne-a relatat tânărul Profir Rostislav, din satul Stoianovca, raionul Cantemir.

 

Diaconu Valeria, tânără participantă din satul Porumbești, raionul Cantemir, ne-a spus că prin intermediul acestui proiect se vor încerca a schimba multe în localitate și în raion, pentru că tinerii au oportunitatea de a-și expune părerile și problemele tineretului din ziua de azi.

O altă participantă, Faizeev Nastea, din or. Cantemir a relatat: “Este un proiect minunat, deoarece vocea noastră va fi auzită și împreună vom putea soluționa probleme.”

În cadrul atelierului, a fost invitat și dnul Roman Ciubaciuc, care a fost primarul or. Cantemir în ultimii opt ani, iar actualmente este concurent electoral, pentru că candidează la funcția de primar al or. Cantemir pentru a treia oară. Domnul Ciubaciuc le-a povestit tinerilor despre experiența și activitatea sa, importanța comunicării cu tinerii, menționând că “viitorul este în mâinile acestora și punctul lor de vedere este foarte important”. La care a mai adăugat că “Este binevenit proiectul, avem nevoie de implicarea tinerilor, care sunt la vârsta cea mai activă. Tinerii au nevoie de un imbold și acest proiect este imboldul”.

Organizarea acestui atelier face parte din etapele proiectului “Advocacy pentru participarea tinerilor din zonele rurale la soluționarea unei probleme” și contribuie la dezvoltarea cunoștințelor teoretice și practice a tinerilor din zonele rurale ale Republicii Moldova în domeniul advocacy și implementarea în practică a instrumentelor acestuia.

Termenul de advocacy este privit ca fiind un instrument pentru „punerea unei probleme pe ordinea de zi, identificarea unei soluții pentru această problemă și oferirea de sprijin atât pentru problema, cât și pentru soluția acesteia". Această definiţie exprimă o idee importantă: advocacy presupune atât influienţarea politicilor publice, dar mai întâi de toate, influienţarea opiniei publice.

Astfel, în etapa următoare, tinerii vor elabora o campanie de advocacy, vor avea întâlniri cu reprezentanți ai administrației publice locale și alți subiecți interesați și vor înțelege în practică ce înseamnă implicare civică. Pentru mai multe detalii cu privire la activitățile proiectului, puteți contacta managerul de proiect, Cristina Berlinschii, la adresa de email: cristina.berlinschii@gmail.com sau la numărul de telefon 079079676.

Proiectul “Advocacy pentru participarea tinerilor din zonele rurale la soluționarea unei probleme” este implementat în cadrul Programului de de mini–granturi 2019 ,,Tinerii Transformă Țara’’, lansat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, ca una din activitățile proiectului „Incluziunea tinerilor în politicile publice locale”, ce este implementat în cadrul Programului de Granturi 2019 pentru organizațiile de tineret, al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.received 2304451806532576