Fermierii din Republica Moldova exportă tot mai multe cereale ecologice în Uniunea Europeană



Volumul exporturilor de cereale ecologice, cultivate de către fermierii din țară, este în continuă creștere. Datorită suportului oferit de donatori din Olanda și Republica Cehă, dar și parteneriatului dintre o companie privată, Prograin Organic, și organizația neguvernamentală People in Need Moldova, 63 de fermieri din 23 de raioane au reușit să-și exporte producția ecologică în Uniunea Europeană.

Evoluția exporturilor își menține tendința pozitivă în ultimii trei ani, ceea ce face ca sectorul agriculturii ecologice să devină tot mai atractiv pentru fermieri. Dacă în anul 2016 doar cinci mii tone de cereale ecologice au fost exportate în Uniunea Europeană, prin intermediul unui proiect susținut de Prograin Organic și People in Need Moldova, anul trecut s-a ajuns la circa 20 mii tone exportate. Pentru anul 2019 se preconizează exportul a 30 mii tone de cereale ecologice.

Până în prezent, pe piața europeană au ajuns cereale precum grâu comun, grâu spelta, porumb, soia, floarea-soarelui, muștar, mazăre – toate crescute în regim ecologic, fără utilizarea ierbicidelor, insecticidelor sau fertilizanților chimici, fapt confirmat prin certificate ecologice. Producția de cereale este depozitată, condiționată și exportată prin terminalul cerealier din zona economică liberă a Portului Internațional Giurgiulești, care este primul din Republica Moldova certificat conform standardului de siguranță și calitate a furajelor, GMP+B3.

Fermierii exporta cereale 1

Spartac Chilat, cofondator al Prograin Organic, a subliniat importanța promovării agriculturii ecologice și, în special, a Republicii Moldova ca producător și furnizor de cereale ecologice pe piața Uniunii Europene. Silvia Bicenco, director de țară, People in Need Moldova, și-a exprimat mândria pentru fermierii care muncesc în acest sector și care reușesc să-și exporte producția.

Cultivarea cerealelor în regim ecologic aduce beneficii pentru sol și apă, a căror degradare încetează odată ce nu mai sunt utilizate produse chimice la creșterea producției agricole. Avantajele agriculturii ecologice sunt vizibile atât pentru oameni, care consumă produse sănătoase, cât și pentru mediul antreprenorial, în care se pot dezvolta afaceri prospere.

Exportul de cereale ecologice, cultivate de cei 63 de fermieri, este rezultatul proiectului „Agricultura ecologică fortificată”, finanțat de Agenția din cadrul Ministerului Afacerilor Economice și Politicilor de Mediu din Olanda, susținut de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, și implementat de People in Need Moldova și Prograin Organic. Despre evoluția, sustenabilitatea proiectului, investițiile ulterioare în lanțul valoric, strategia prețurilor pe piață s-a discutat la Conferința anuală Prograin Organic, desfășurată recent.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în Republica Moldova sunt 136 de întreprinderi agricole care dețin certificat de agricultură ecologică, oferit fie de un organism de certificare național, fie de unul internațional.

*****

Note pentru editori

People in Need este o organizație internațională neguvernamentală înființată în anul 1992 la Praga, Republica Cehă, care oferă asistență regiunilor afectate de conflicte sau calamități naturale și promovează respectarea drepturilor omului. În Republica Moldova, People in Need activează din anul 2003, pentru a împuternici oamenii să-și schimbe viața spre bine. Sectoarele pe care le susține People in Need Moldova sunt: agricultura ecologică și sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, consolidarea societății civile și buna guvernare, promovarea drepturilor omului.

Prograin Organic S.R.L. a fost fondată la data de 21 aprilie 2015, fiind prima companie certificată din Republica Moldova, care a investit în lanțul valoric al cerealelor ecologice. Fermierii au fost integrați în lanțul valoric, pornind de la investiții în proiecte de infrastructură, menite să faciliteze dezvoltarea sectorului de cultivare a cerealelor ecologice. Prograin Organic exportă produse ecologice, crescute de agricultorii din țară, pe piețele din Olanda, Franța, Germania, Austria și Bulgaria.

Logouri pentru comunicat mici