TINERII CER REFORMAREA CLASEI POLITICE DIN MOLDOVA



tineri.jpg

O initiativa civica, lansata de patru tineri, incearca sa schimbe raportul de varsta din formatiunile politice din R. Moldova, transmite Info-Prim Neo. Cei patru tineri, desi sunt membri ai diferitor ONG-uri, s-au reprezentat intr-o conferinta de presa pe ei insisi, declarand ca nu reprezinta nicio formatiune politica, iar initiativa de a schimba lucrurile existente in politica moldoveneasca le apartine doar lor. Tudor Darie, Andrei Spanu, Dumitru Ciorici si Vasile Galusca sustin ca ideea implicarii tinerilor in politica le-a venit studiind listele parlamentarilor, in care au gasit doar doi tineri. Potrivit lor, atunci a aparut intrebarea: cine reprezinta in Legislativ un sfert din populatia R. Moldova, care este tineretul.

Tinerii au declarat ca doresc pentru RM un vector european, democratic, progresiv, insa clasa politica existenta, educata in spiritul ideologiei sovietice, a devenit un impediment pentru acest scop. Mai mult, sustin ei, dezamagit de politicienii perimati, tineretul boicoteaza alegerile, lasand cetatenii de varsta a treia sa-i decida soarta. Drept exemplu serveste faptul ca, la alegerile din 2005, din 100 de mii de studenti din capitala cu drept de vot si-au exprimat optiunea doar 2 mii.

Pentru redresarea acestei situatii, initiatorii acestui proiect propun ca fiecare formatiune politica sa introduca in conducerea sa persoane tinere, care vor substitui politicienii zilei de ieri.

In intentia de a atrage cat mai multi sustinatori, cei patru tineri au semnat o Declaratie prin care fac apel catre tineretul din RM sa participe activ in turul II al alegerilor locale, aceasta participare fiind extrem de importanta pentru initierea reformarii clasei politice. Ei si-au asumat responsabilitatea sa monitorizeze realizarea prevederilor referitoare la tineret, incluse in platformele electorale ale partidelor politice, si sa pregateasca, imediat dupa validarea alegerilor, un raport referitor la numarul de consilieri tineri alesi in administratia publica locala in cadrul scrutinului din 3 iunie. Ulterior, ei intentioneaza sa invite ONG-urile de tineret si organizatiile de tineret ale partidelor politice pentru elaborarea unui plan comun de actiune de reformare a clasei politice, prin care vor urmari ca partidele politice sa includa in listele electorale pentru alegerile parlamentare din 2009 cel putin un sfert de tineri cu sanse reale de a fi alesi.

Tot cu scopul sporirii aderentii la aceasta idee, tinerii au lansat o pagina on-line www.petitiononline.com/moldova/petition.html, pe care o pot accesa toti doritorii si a sustine Declaratia respectiva.

Sursa: Info-Prim Neo