Numărul persoanelor care aleg să direcționeze 2% a crescut cu peste 40%

2prcente v 2 png

 

La 30 mai 2019, Serviciul Fiscal de Stat a prezentat rezultatele preliminare privind mecanismul de desemnare procentuală (Legea 2%). Rezultatele confirmă în principal faptul că tot mai multe persoane aleg să participe la gestionarea banului public și să direcționeze 2% din impozitul pe venit pentru a susține activitatea unui ONG sau cult religios din țară. Conform rezultatelor preliminare, în 2019, 36,768 de contribuabili au solicitat direcționarea a 2% din suma impozitului pe venit către asociații obștești sau culte religioase. Aceasta reprezintă o creștere cu 44% față de anul trecut când 28,388 persoane au ales să desemneze procentual.

Suma preliminară direcționată în 2019 prin mecanismul de desemnare procentuală este de 8,28 milioane lei, comparativ cu 2019, când suma total desemnată a constituit  6,49 milioane lei până la validare și 5,63 milioane lei, după validare.  13% din desmnări au fost nevalidate pe diverse motive printre care cel mai frecvent rămâne a fi existența datoriilor avute de contribuabil la impozitul pe venit.

Creșterea considerabilă a numărului de persoane, care au ales să direcționeze 2% din impozitul pe venit, se datorează în principal campaniilor eficiente de informare desfășurate de organizațiile non-profit și comunicării mai active cu publicul țintă.

Sumele desemnate procentual urmează a fi verificate și validate de Serviciul Fiscal de Stat. Conform prevederilor legale vor fi validate desemnările procentuale care întrunesc următoarele 3 condiții:  

  • declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit a fost depusă în termen (1 ianuarie – 2 mai );
  • impozitul pe venit declarat a fost achitat integral și în termen;
  • contribuabilul persoana fizică nu are datorii la impozitul pe venit.

Ulterior, Serviciul Fiscal de Stat va stabili și va publica lista organizațiilor beneficiare și a sumelor de desemnare procentuală care le revin, iar organizațiile necomerciale și cultele religioase vor recepționa sumele obținute din desemnarea procentuală până la 30 septembrie 2019, atunci când Ministerul Finanțelor va efectua transferul banilor.

Mai multe detalii despre etapele mecanismului 2% vedeți aici.
Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.