Jurnalismul pe teme politice și afaceri externe, un curs care te ajută să „decodezi” politicul autohton



Știrile și talk-show-urile politice se numără printre cele mai importante produse oferite consumatorilor de media. Interesul față de politică este foarte mare, fapt confirmat atât de numeroasele subiecte de acest gen abordate în buletinele informative, cât și de natura discuțiilor cotidiene dintre cetățeni. Ce se întâmplă pe eșichierul politic din Republica Moldova? Ce sunt manipularea și propaganda politică? Cum reflectăm corect și echidistant campaniile electorale și cum descoperim informațiile false? Avem în Republica Moldova un jurnalism politic suficient de dezvoltat? Sunt doar câteva dintre temele discutate în cadrul cursului de Jurnalism pe teme politice și afaceri externe, predat în acest an la ȘSAJ de jurnalistul Anatolie Golea, fondator al agenției de presă „Infotag” și moderator al emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.

IMG 0798

Cursul a început cu o inițiere în jurnalismul pe teme politice. Studenții au aflat care sunt caracteristicele de bază ale sistemului politic, cum se construiește un mesaj politic și cum jurnaliștii pot comunica eficient cu serviciile de presă ale structurilor politice din țara noastră. Discuțiile au continuat cu subiecte legate de finanțarea partidelor politice și  de cazurile în care un politician deține mai multe posturi TV, iar jurnaliștii cad pradă manipulării și propagandei.

Cursul a reflectat, de asemenea, jurnalismul politic internațional și european. Tinerii au fost familiarizați cu unele elemente de diplomație, dar și cu acte de importanță majoră referitoare la relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

La final, cursanții au învățat despre particularitățile emisiunilor în care se abordează subiecte politice și au analizat o serie de talk-show-uri difuzate la posturile tv din țară în timpul campaniei electorale, încercând să depisteze cazuri de încălcare a Codului deontologic al jurnalistului și mijloacele de strecurare a știrilor false.

Potrivit instructorului, jurnalismul pe teme politice și afaceri externe este „un curs pentru cei care vor să știe mai mult despre politicul moldovenesc, un curs care te ajută să înțelegi de ce nu avem elite politice și cum să contribuim la formarea lor”.

Studenții, la rândul lor, au înțeles cât de mult contează corectitudinea și responsabilitatea în exercitarea meseriei de jurnalist. Corina Șeremet, de exemplu, ne-a spus că un jurnalist trebuie să pledeze în primul rând pentru corectitudine și să evite cu orice preț deformarea realității. „Deseori, jurnalistul deviază de la linia obiectivă, prezentând deformat realitatea în funcție de interesele anumitor grupuri. Este un lucru inacceptabil”, ne-a mărturisit Corina.

În următoarele zile, studenții ȘSAJ vor asista la cursul de Jurnalism economic.