Absolvenții ȘSAJ, în topul celor mai buni jurnaliști ai anului



Trei dintre absolvenții ȘSAJ se regăsesc în topul celor mai buni jurnaliști ai anului 2018, desemnați în cadrul celei de-a 24-a ediții a Galei anuale a Clubului de Presă organizate la Chișinău de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

IMG 8253

Topul a fost alcătuit în baza unui concurs de materiale, realizate în perioada 1 octombrie 2017 – 31 octombrie 2018, iar juriul a fost format din experți din societatea civilă și mass-media. Natalia Sergheev, absolventa promoției 2014 a ȘSAJ și reporteră la Radio „Europa Liberă”, a devenit fruntașă la categoria Emisiuni TV/Radio. Ea a ținut să mulțumească redacției din care face parte și instructorilor ȘSAJ, de la care a învățat cele mai multe secrete ale meseriei.

Premiul pentru investigația „Paradisul oligarhului”, despre averile președintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost acordat echipei de reporteri de la RISE Moldova, din care face parte Nicolae Cușchevici, student al ȘSAJ în 2007-2008, alături de Liuba Șevciuc și Olga Ceaglei. „Ca orice premiu, mărul din acest an, pe care-l împart cu două colege foarte bune, e recunoașterea unui lucru făcut cu multă pasiune și dedicație. Cei care măcar o dată au flirtat cu jurnalismul de investigație știu ce înseamnă gustul micilor victorii când, după zile de căutare, contrapunere și analiză de documente, fotografii, înregistrări video, eventual banale postări sau aprecieri pe rețelele de socializare, reușești să completezi un puzzle mai mult sau mai puțin complicat pe care apoi trebuie să-l redai într-o formă simplă. Gustul pentru investigații l-am căpătat la ȘSAJ”, ne-a spus Nicolae.

Al treilea laureat cu rădăcini la ȘSAJ, premiat în cadrul Galei, este Polina Cupcea, absolventa anului 2013 și fondatoarea portalului „Oameni și Kilometri”. Mărul a fost oferit pentru succesele obținute în noul gen de jurnalism – longread.

Gala a fost moderată de jurnaliștii Irina Gotișan, absolventa ȘSAJ, promoția 2010 și Dumitru Ciorici, instructor ȘSAJ și antreprenor media. Scopul principal al acestei acțiuni, sprijinită de Suedia și Misiunea OSCE în Republica Moldova, a fost, tradițional, de a susține, încuraja și aprecia eforturile jurnaliștilor de a face presă de calitate prin aderarea la standardele profesionale internaționale.

Amintim că, la acest sfârșit de an, absolvenții ȘSAJ au devenit laureați și ai altor concursuri jurnalistice. Astfel, tot Natalia Sergheev s-a clasat în topul celor mai sensibili profesioniști media din republică la subiecte conexe egalității de gen și a obținut diploma UN Women în Moldova la concursul „Click pentru egalitatea de gen”, iar Anatolie Eșanu a obținut Premiul I pentru investigația „Vânătorii de terenuri”, realizată în echipă cu Victor Moșneag, instructor ȘSAJ.