„Articolele lungi”: scriem texte argumentate și necesare oamenilor



Colaj fotoReportajul, portretul (feature), documentarul de presă și necrologul sunt câteva dintre genurile jurnalistice noi, pe care studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism le-au învățat la cursul „Articole lungi”. Ghidați de Alina Radu, directoarea publicației „Ziarul de Gardă”, tinerii au aflat cum să producă un reportaj bun; au mers în teren și au relatat despre evenimente; au plăsmuit câte o schiță-portret având ca protagoniști personalitățile cu merite deosebite, dar mai puțin cunoscute în țară și au însușit tehnicile de scriere a unui necrolog.

Cursul a început cu o scurtă informație despre genurile jurnalistice care se înscriu în categoria „articole lungi”. Studenții au fost familiarizați cu diferite tipuri de reportaje, cu principiile și structura acestora, iar instructoarea a insistat asupra cunoscutelor, deja, pentru ei întrebări: Cine? Ce? Unde? Când? De ce? şi Cum? Căci, spune Alina Radu, orice ar scrie, un bun reporter este dator să țină mereu cont de aceste șase semne de întrebare. Totodată, ea a menționat că, spre deosebire de știre, în reportaj, jurnalistul poate să folosească diverse tehnici literare, care îi permite să descrie cât mai clar și mai detaliat atmosfera. A urmat partea practică a cursului, iar tinerii au avut de realizat un reportaj, un portret și un necrolog.

Cum iau naștere ideile pentru reportaje, unde găsim subiecte și cum să scriem diferit, interesant și, în același timp, captivant? Pentru a afla răspunsuri la aceste întrebări, viitorii jurnaliști au mers în teren. Acolo, ei au participat la diverse acțiuni și au discutat cu oamenii, iar în procesul de scriere a reportajului au luat în calcul elementele obligatorii ale acestuia: prezența reporterului la fața locului, descrierea anturajului, interesul public și colectarea datelor relevante. După reportaj, studenții au trăit prima lor experiență în genul feature. Prin exerciții practice, ei au însușit, pe rând, caracteristicile unui text de asemenea natură – și anume, introducerea, expresivitatea și finalul unei istorii despre un erou al zilei.

Ultima zi a cursului a fost consacrată necrologului, numit și anunț mortuar. S-a discutat despre scopul întocmirii unui necrolog și aspectele structurale ale acestuia, iar studenții au așternut pe foaie un text în memoria unei personalități defuncte.

Articolele lungi scrise de studenți au fost analizate și evaluate în grup atât de Alina Radu, cât și în cadrul orelor de Stilistică a limbii române, cu Cristina Mogâldea. Instructoarea ne-a mărturisit că, în timpul lecțiilor, și-a dorit să-i învețe pe studenți cum se face jurnalism de calitate, prin cultivarea unei atitudini ce se aseamănă cu o stare de sete – setea de a scrie texte argumentate, adânci și necesare oamenilor. Studenții, la rândul lor, au apreciat foarte mult lucrul și documentarea în teren, dar și libertatea de a-și alege și a realiza de sine stătător subiectele pentru reportaje.

Următorul curs care se va ține la ȘSAJ este Etica și diversitatea în mass-media.