Agenda CJI pentru luna octombrie



Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță un eveniment în premieră pentru Republica Moldova - Săptămâna Educației Media. Cu această ocazie, timp de șapte zile, în perioada 22-28 octombrie, vor fi organizate mai multe activități de educație mediatică, inclusiv în cadrul unor instituții de învățământ din țară.

Iată și alte evenimente pe care vă invităm să le urmăriți pe parcursul lunii.
 

  • În perioada 4-5 octombrie invităm jurnaliștii la instruirea „Presa, democrația și alegerile. De ce mass-media contează?”. Ghidați de experții Giuseppe Milazzo, cercetător în cadrul Institutului de Cercetări Științifice „Osservatorio di Pavia”, Italia, și Nadine Gogu, directoare executivă a CJI, jurnaliștii vor afla ce indicatori trebuie să respecte mass-media în cadrul campaniilor electorale, cum să reflecte echidistant evenimentele și cum să identifice noi abordări și subiecte care țin de interesul public în perioada electorală.
  • Portalul Media-azi.md va urmări cu atenție discuțiile din Parlament pe marginea amendamentelor propuse de experți la un pachet de 7 legi care reglementează domeniul. La fel, vă vom informa despre starea proiectului noii Legi a publicității, care a fost supusă deja dezbaterilor în Comisia parlamentară pentru mass-media și așteaptă să fie discutată în Comisia parlamentară Economie, finanțe și buget. În cadrul rubricilor de analize, comentarii și interviuri vor fi abordate subiecte legate de etica profesională, accesul la informație și provocările cu care se confruntă jurnaliștii într-un an preelectoral.
  • În octombrie va fi lansat, în cadrul unei conferințe de presă, un raport de monitorizare privind manipularea și propaganda din spațiul mediatic autohton.  Cele mai importante constatări ale raportului vor fi prezentate într-un infografic și un video publicat pe Mediacritica.md. Vloggerul Andrei Bolocan va trece în revistă într-un video principalele manipulări comise de instituțiile media atunci când au relatat despre expulzările profesorilor de la liceele „Orizont”. 
  • Totodată, vom fi cu ochii pe talk-show-ul televizat „Vorbește Moldova” de la Prime TV. Cercetătoarea media Aneta Gonța va analiza conținutul emisiunii, în special mesajele și stereotipurile transmise de aceasta telespectatorilor.
  • Educația digitală va continua să fie o prioritate pentru Mediacritica.md. În plin an școlar venim cu un tutorial util pentru elevi și studenți despre enciclopediile online.
  • Departamentul Politici și Legislație Media va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultație juridică gratuită jurnaliștilor și instituțiilor media. Rubrica „Juristul Presei” va oferi, săptămânal, răspunsuri la întrebările jurnaliștilor.
  • La Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism se vor desfășura următoarele cursuri: Știrea, susținut de Diana Railean, reporteră la Radio „Europa Liberă”; Interviul, cu instructoarea Mihaela Gherasim, consultantă media în cadrul PNUD Moldova și în cadrul companiei de comunicare PARSEC; legislația Mass-Media, cu Tatiana Puiu, avocată și coordonatoare de proiecte a organizației „Freedom House”. 
  • Tot în luna octombrie, studenții vor cunoaște tehnicile de redactare a articolelor lungi, împreună cu Alina Radu, directoarea săptămânalului „Ziarul de Gardă”. Directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, îi va iniția în etica jurnalismului. Ludmila Andronic, una dintre cele mai cunoscute experte în comunicare, va fi instructoarea cursului Jurnalismul de revistă, iar de la avocatul Ion Țigănaș, fost șef-adjunct al Agenției pentru Proprietatea Intelectuală, tinerii vor afla despre importanța legii copyright-ului. 

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi, și Mediacritica, Twitter și Instagram.