Studenții celei de-a XII-a promoții și-au luat certificatele de studii



IMG 0828Zece luni - atât a durat drumul pe care l-au parcurs, de la zero, cei zece tineri și tinere care, în anul 2017, au venit la Școala de Studii Avansate în Jurnalism pentru a completa noua generație de jurnaliști din Moldova. Pe 6 iulie 2018, în cadrul unei ceremonii festive, aceștia și-au văzut visul împlinit și au primit din partea echipei ȘSAJ multașteptatele și binemeritatele Certificate de studii.

Evenimentul a debutat cu un cuvânt de salut din partea directoarei școlii, Sorina Ștefârță. Ea i-a felicitat pe proaspeții absolvenți pentru perseverența, curiozitatea și curajul de care au dat dovadă pe durata studiilor și i-a îndemnat să rămână în profesie indiferent de greutăți și obstacole, pentru ca împreună cu colegii lor de breaslă să contribuie la îmbunătățirea presei din Republica Moldova.

La ceremonie au participat și cei care le-au fost alături, i-au ghidat și i-au învățat profesia - instructorii ȘSAJ. Aceștia i-au încurajat pe elevi să-și construiască o carieră în jurnalism aici, acasă, respectând cu strictețe deontologia profesională. „Chiar dacă tentații sunt multe, nu vă lăsați manipulați. Mergeți în redacții serioase, acolo unde veți putea practica un jurnalism corect și profesionist”, le-a spus proaspeților absolvenți Liliana Barbăroșie, jurnalistă la „Radio Europa Liberă”. Ideea a fost susținută și de către Vasile Botnaru, directorul „Europa Liberă”. Alina Radu, directoarea publicației „Ziarul de Gardă”, a adăugat că presa de la noi are nevoie de oameni corecți și și-a încurajat foștii studenți să practice un jurnalism profesionist și să realizeze cât mai multe investigații „Să nu vă fie frică de nimeni și de nimic”, a spus instructoarea ȘSAJ. La eveniment au mai participat instructorii Nadine Gogu, Ina Grejdeanu, Cristina Mogâldea, Corina Cepoi, Tatiana Puiu, Olesea Solpan-Fortuna și Mihaela Gherasim.

Ceremonia de absolvire a culminat cu înmânarea certificatelor de studii. Din cei zece studenți, trei - Andrei Cebotari, Georgeta Fînaru și Elmira Roșca - au absolvit școala cu Merite, iar alți trei colegi de-ai lor - Diana Petrușan, Ion Ciobanu și Alexandra Bodarev - cu Merite Deosebite. După ce au primit certificatele, absolvenții au adresat mulțumiri echipei ȘSAJ și tuturor instructorilor pentru răbdare, încurajare și profesionalism.

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism (ŞSAJ) este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent, iniţiat în cooperare cu Şcoala de Jurnalism din Missouri (SUA) şi Centrul de Formare Profesională a Jurnaliştilor din Paris (Franţa). Şcoala este concepută în baza unor programe postuniversitare avansate de pregătire a jurnaliştilor şi a fost creată în conformitate cu cele mai înalte standarde internaţionale în jurnalism practicate în Europa şi Statele Unite ale Americii. În acest an, ȘSAJ a beneficiat de susținerea financiară a National Endowment for Democracy (NED/SUA) și a Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SIDA).