Campania Vârsta Cere Acțiuni privind Drepturile Vârstnicilor



Campania Vârsta Cere Acțiuni privind Drepturile Vârstnicilor

 „Cum protejăm mai bine drepturile persoanelor în vârstă din Moldova”

Abuzul și violența față de vârstnici, necesitatea recunoașterii autonomiei și independenței vârstnicilor reprezintă probleme sociale mondiale, și o încălcare a drepturilor fundamentale a milioane de persoane din întreaga lume.

Data de 15 iunie a fost desemnată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin Rezoluția 66/127 din 19 decembrie 2011 - Ziua mondială a conștientizării abuzului față de vârstnici. Anual, în această zi sunt organizate campanii care au drept scop promovarea drepturilor persoanelor în vârstă.

35284196 10160649848010089 8350054178822815744 n

Campania Vârsta cere Acțiuni privind Drepturile Vârstnicilor din acest an își propune să ofere persoanelor în vârstă posibilitatea de a le fi auzită vocea despre drepturile lor la: autonomie și independență; îngrijire pe termen lung și îngrijire paliativă; egalitate și nediscriminare; protecție împotriva violenței, abuzului și neglijenței.

Urmând scopul Campaniei, HelpAge International desfășoară un atelier de lucru în cadrul căruia au participat reprezentanți ai instituțiilor Guvernului Republicii Moldovei, organizațiilor internaționale, organizațiilor societății civile ce lucrează cu persoane în etate, organizații/structuri ce apără drepturile omului din țara noastră și reprezentanți mass-media.

 

Prezentă la eveniment, Dna Lilia Pascal, Șef Direcție Politici de asigurare a egalității între femei și bărbați, MSMPS a apreciat colaborarea HelpAge International cu MSMPS pe diverse domenii. „În ce privește prevenirea și combaterea violenței în familie, împreună am reușit pe parcursul anilor 2017-2018 să abordăm mai complex mecanismele de intervenție în cazurile de violență în familie asupra persoanelor în etate. Prin urmare, a fost elaborat un curriculum pentru instruirea specialiștilor din echipele multidisciplinare și au fost desfășurate instruiri la nivel național în toată țara. Totodată, este considerabilă contribuția HelpAge International la îmbunătățirea cadrului legal în domeniul de asistență socială și analizele efectuate pentru a îmbunătăți politicile publice, cum ar fi strategiile naționale privind asigurarea egalității de gen și de prevenire și combatere a violenței în familie.” – a menționat Lilia Pascal.

La rândul său, Tatiana Sorocan, directorul HelpAge International, a menționat următoarele: „Îmbătrânirea activă este și trebuie să rămână pe agenda Guvernului – trăim în secolul îmbătrânirii. Organizația HelpAge International și organizațiile neguvernamentale partenere încurajează, în cadrul campaniei globale „Vârsta cere acțiuni” îmbunătățirea protecției drepturilor persoanelor în vârstă. Persoanele în vârstă au aceleași drepturi și aceste drepturi nu se schimbă cu vârsta. Un alt pas este încurajarea MAEIE și a MSMPS să participe la sesiunea grupului de lucru de tip deschis a ONU privind îmbătrânirea, care se organizează anual, iar în acest an se va desfășura în luna iulie. Acolo se va discuta pe larg dreptul persoanelor în vârstă la îngrijire de lungă durată și îngrijiri paliative, precum și dreptul la autonomie, independență și la o viață fără violență.” 

Totodată, în cadrul a patru panele de discuție au fost abordate următoarele subiecte: Prin ce instrumente putem asigura colectarea periodică a datelor statistice privind numărul persoanelor în vârstă suferă de abuz și violență în familie și monitorizarea evoluției lor? Ce servicii sociale, de îngrijire și medicale există pentru persoanele în vârsta din Moldova? Care servicii urmează a fi create sau vor fi extinse pentru vârstnicii care suferă de violentă și abuz? Sunt oare suficienți specialiști pentru cererea de asemenea servicii?    

Pentru mai multe informații:

Victoria Virschi, Coordonator de proiect, HelpAge International, (0 22) 225098, 069692558, email: victoria.virschi@helpage.org .

Atelierul de lucru „Cum protejăm mai bine drepturile persoanelor în vârstă din Moldova”, organizat de HelpAge International cu suportul Fondului de Sprijin al Națiunilor Unite pentru Eliminarea Violenței față de Femei și Republicii Federale Germania (BMZ) pe 15 iunie 2018.