895 persoane în etate au beneficiat de consultații medicale gratuite



HelpAge network logo RGB

WorldJewishRelief Logo colour

 

 

 

 

În perioada 23 -27 aprilie 2018, AO HelpAge International Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, a desfășurat Campania  „Testarea Medicală Expresă” în 5 localități din sudul Republicii Moldova.

Campania „Testarea Medicală Expresă” este organizată cu scopul de a contribui la îmbunătățirea accesului populației vîrstnice din localitățile rurale la serviciile medicale. 

În cadrul acestei activități, timp de 5 zile o echipă de medici specialiști (cardiolog, oftalmolog, endocrinolog, neurolog, reumatolog) au consultat și au oferit examen medical gratuit pentru 895 persoane în etate.

Au fost examinati un număr mare de pacienți vârstnici, cu probleme metabolice precum obezitate, diabet zaharat și osteoporoză.  Mulți au fost hipertensivi, foarte mulți cu boală artrozica, apăsați de muncă fizică grea și de încercările de zi cu zi.

Locuitorii au primit consultații, recomandări, tratamente și recete pentru ochelari gratuiți, de la specialiștii din Instituțiile Medicale din Chișinău.

Mulți vârstnici din cei ce au beneficit de consultații gratuite, pentru prima dată se adresau unui medic specialist, asta în lipsa unui medic specialist la nivel raional sau în imposibilitatea de a se deplasa la Chișinău, ori a rîndului mare pentru programare la anumiți specialiști.

Pe parcursu lunii iunie 2018, la recomandarea medicior oftalmologi, 264 persoane în etate, din cei consultați, urmează să fie asigurați cu ochelari de citire, gratuit. 

,,Sunt foarte multumită că am putut solicita un medic neurolog la domiciliu pentru  mama Codiţă Feodora, în vârstă de 82 ani, care este ţintuită în cărucior, ne este  foarte greu s-o transportăm la Chişinău pentru a aface consultaţie la medicul neurolog” - mărturisește Dna Ala Platon, din localitatea Iordanovca, raionul Basarabeasca.

Campania „Testarea Medicală Expresă” a fost desfășurată de HelpAge Internațional în Moldova, în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al World Jewish Relief.