La Chișinău a avut loc cel mai mare eveniment dedicat economiei sociale din Republica Moldova



Vineri, 24 noiembrie 2017, la Chișinău, a avut loc cel mai mare eveniment dedicat antreprenoriatului și inovației sociale din Republica Moldova – Conferința Națională pentru Antreprenoriat Social, organizat de Asociația Obștească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Asociația Motivație din Moldova. Aflat la cea de-a III-a ediție, evenimentul a reunit peste 130 de actori ai economiei sociale din ţară și de peste hotare: antreprenori sociali, reprezentanți ai ONG-urilor și ai misiunilor diplomatice, mediului de afaceri și academic, ai instituțiilor guvernamentale și distinși experți din 6 țări europene.

Cele șapte modele de succes din domeniul antreprenoriatului social din străinătate, prezentate în cadrul evenimentului, au mizat ca publicul să plece mai motivat și mai inspirat, astfel ca ideile pe care le promovează să ducă, constant și pe termen lung, la schimbări pozitive în societate. „Prin intermediul invitaților internaționali și prezentarea proiectelor lor de reușită, sperăm să încurajăm creșterea numărului inițiativelor inovatoare de business, cu impact social și în Republica Moldova”, a declarat Sergiu Gurău, directror executiv al Asociației Obștești „Eco-Răzeni” și moderator al evenimentului.

Conferința a debutat cu alocuțiunea doamnei Anastasia Ocerednîi, Secretar de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care și-a exprimat susținerea și aprecierea aprobării de către Parlament în a doua lectură a Legii cu privire la antreprenoriatul social, o premieră pentru Moldova, reglemantare care va oferi oportunități pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale din țară. „Una din prioritățile Guvernului este să găsească soluții de ocupare profesională durabilă și bine remunerată pentru oamenii care întâmpină greutăți pe piața muncii, iar acest rol le revine întreprinderilor sociale de inserție, prevăzute de lege”, a menționat Dna Ocerednîi.

La lucrările Conferinței au mai participat doamna Aliona Ursoi, consultant la Ministerul Economiei și Infrastructurii, domnul Gero Stuller, atașat al Ministerului Federal pentru Muncă, Afaceri Sociale și Protecția Consumatorului, Ambasada Austriei la Chișinău și doamna Silvia Apostol, Director IM Swedish Development Partner, care au venit cu un cuvânt de salut, exprimându-și recunoștința pentru organizarea și desfășurarea unei asemenea întruniri extrem de importante pentru întreprinderile sociale din Republica Moldova și domeniului incluziunii socio-profesionale a persoanelor din categorii defavorizate, în special cu dizabilități. Totodată, fiecare dintre invitați a salutat adoptarea de către Parlament, în lectură finală a modificărilor la Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, în ședința din 2 noiembrie 2017. Potrivit reglementărilor propuse, antreprenoriatul social va fi o formă de activitate economică în care soluționarea unui obiectiv de ordin social sau comunitar va fi prioritară în raport cu scopul obținerii de profit. Întreprinderea socială va fi constituită de asociații obștești, fundații, culte religioase, instituții private și/sau persoane fizice. Textul integral al legii poate fi consulatat AICI.

Obiectivul central al Conferinței l-a constituit valorificarea misiunii întreprinderilor sociale ca promotori ai schimbării pozitive spre o societate incluzivă și responsabilă din punct de vedere social. Discuțiile generate de eveniment au cuprins teme precum: abilitatea de a inova, colaborarea cu instituțiile publice a companiilor și a antreprenorilor în beneficiul proiectelor sociale, finanțarea și sustenabilitatea afacerilor sociale, impactul social și modelele de business. La finalul Conferinței a fost exprimată necesitatea unui strâns dialog instituțional pentru asigurarea unei interpretări unitare a Legii votate recent și a soluționării problemelor care ar putea apărea în practica aplicării acesteia. Totodată s-a evidențiat necesitatea lansării studiilor și cercetărilor în domeniul economiei sociale în țara noastră, crearea centrelor de susținere și promovare a antreprenoriatului social.

În paralel cu lucrările Conferinţei, a fost organizată o Expoziţie a întreprinderilor sociale de succes din Moldova, în cadrul căreia acestea au avut ocazia să-și prezinte produsele şi serviciile participanţilor la eveniment, precum și să-și extindă rețeaua de contacte. Printre întreprinderile participante la expoziție au fost: Dulce Plai, EduJoc, Keystone, Cangurul.md, AREAP Edineț și Floare de cireș.

Mulţumim tuturor participanţilor care prin prezenţa lor au adus un aport calitativ la reușita Conferinței noastre. Mulţumim, de asemenea, pentru implicare şi susţinere tuturor celor ce ne-au fost alături în organizarea şi implementarea evenimentului social al anului, unicul de acest fel din Moldova: Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Centrul Media pentru Tineri, IM Swedish Development Partner, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Atașatul pentru Muncă, Afaceri Sociale și Protecția Consumatorului al Ambasadei Austriei la Chișinău și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Prezentările experţilor, materiale foto şi video pot fi găsite pe pagina web www.antreprenoriatsocial.md sau pagina de Facebook https://web.facebook.com/antreprenoriatsocial.md/.