Pe piața media online regională vor apărea cinci proiecte noi



În baza unui concurs public, Asociației Presei Independente (API) a selectat câteva idei de proiecte inovative în domeniul online din diferite regiuni ale țării, care vor beneficia de suport în dezvoltare pe parcursul următorului an, în cadrul unui proiect finanțat de Ambasada Britanică la Chișinău. O comisie de evaluare, din care fac parte reprezentanți ai unor cunoscute portaluri online de știri și informații din Republica Moldova, a ales cinci start-up-uri media online (platforme online cu conținut informativ generalist) din patru regiuni ale țării (Nord, Centru, Sud și Găgăuzia).

Astfel, două proiecte vor fi dezvoltate în regiunea de Nord a țării: proiectul PresScris.md în Drochia și proiectul Reper.md în Bălți. Din regiunea Centru a fost selectat un proiect din Ialoveni, întitulat Ialoveniorasulsoarelui.com. Alte două proiecte au fost selectate din regiunea de Sud - Feedback.md în Basarabeasca și Serbest.md în Găgăuzia. În total, la concurs au fost depuse 11 idei de proiecte și solicitări de susținere a proiectelor online lansate în ultimele luni.

Timp de un an, echipele redacționale selectate vor participa la traininguri și workshop-uri la tema creării, administrării şi promovării unei platforme media online, vorînvăța să producă un conținut online calitativ și atractiv și vor deprinde abilități de editare foto/video, creare de hărți și infografice etc. În același timp, fiecare redacție va avea câte un mentor care îi va ghida timp de 6 luni și va împărtăși din experiența de management al unei instituții media online. În calitate de mentori ai start-up-urilor vor participa Alexandru Lebedev (Diez.md), Ana Dubeli (Locals.md), Cristian Jardan (Unimedia.info), Dumitru Ciorici (Agora.md) și Tudor Darie (Agora.md).

Noile proiecte online regionale vor beneficia de acces la tot echipamentul necesar pentru funcționare eficientă, design gratuit al site-ului și achitarea hosting-ului timp de 2 ani.

Proiectul "Start-up-uri în media online în regiunile Moldovei și suport pentru profesionalizarea presei regionale în scopul informării obiective și responsabilizării aleșilor locali" este implementat de către Asociaţia Presei Independente şi este finanțat de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii.