“Împărțit la doi”: Concediile paternale



În societatea noastră, de obicei, grija copilului cade pe umerii mamei. Ca tații să fie mai activi la creșterea odraslelor, acum un an, în dicționarul familiei, dar și în Codul Muncii, a apărut o nouă noțiune, cea de concediu paternal. Igor Muntean este unul din tații care și-a luat un asemenea concediu pentru a fi alături de soție după naștere, dar și de fiica lor. Cât de mult a însemnat această nouă experiență aflăm de la proaspeții părinți.

Codul Muncii stipulează că acest concediu poate fi luat în primele 56 de zile de la nașterea copilului pe o durată de două săptămâni. Datele oferite de Casa Națională de Asigurări Sociale arată că, până în iunie 2017, au solicitat concediu paternal circa 1500 de persoane. Așadar, putem afirma cu certitudine că prin concediul paternal s-a făcut un pas înainte pentru egalitatea de gen din Republica Moldova.

Ca tatăl să poată beneficia de acest concediu și să intre în posesia indemnizației trebuie să respecte anumite cerințe și să prezinte un set de acte la Casa Teritorială de Asigurări Sociale. Care sunt cerințele și ce acte sunt necesare pentru acordarea concediului paternal aflați din emisiunea „Împărțit la doi”.

În noul episod, Excelența Sa, Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei în Moldova,  povestește cum stau lucrurile la acest capitol în țara sa și cum s-a schimbat spre bine situația odată cu încurajarea bărbaților și femeilor, prin politici concrete, să aibă grijă împreună de casă și copii, precum și de cariera proprie.

Vă reamintim că, începând cu luna aprilie, CJI realizează ciclul de emisiuni „Împărțit la doi”, prin intermediul căruia își propune să aducă în atenția publicului larg multiple aspecte ale problematicii de gen și să prezinte modele pozitive de implicare a femeilor și bărbaților în diverse sfere ale vieții.

Emisiunile „Împărțit la doi” sunt realizate în cadrul Campaniei „Presa echilibrează genul!” implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.