Vizite de studiu la televiziunile din Chișinău pentru bibliotecarii din Moldova



Au învățat teorie și apoi au văzut și în practică

Cum se face jurnalism la televiziunile din Chișinău

Mai multe vizite de studiu la televiziunile din Chișinău au fost întreprinse de 7 bibliotecari la sfârșitul anului trecut. Aceștia sunt beneficiarii programului ”Consolidarea presei independente și a educației mediatice” și  pe parcursul ultimilor doi ani au participat la instruirile de Educație Mediatică pentru bibliotecari organizate de IREX Europa în parteneriat cu programul Novateca. Bibliotecarii împreună cu discipolii lor au avut posibilitatea să se întâlnească și să discute cu reporterii de la PRO TV, Moldova 1 și Publika TV.

Primii care au vizitat Pro TV au fost bibliotecarele de la Biblioteca raională din Orhei – Stepanida Țugui și Ala Șendrea și Galina Căruță din satul Zorile, Orhei, ulterior și bibliotecara școlară, Rodica Dunas cu elevii de la Mereni au trecut pragul acestei instituții media. Cornelia Catârău de la Biblioteca din Hîrtopul Mare și Alexandru Rusu de la Izbiște, au mers cu un grup mare de elevi la Televiziunea Publică ”Moldova 1”, iar bibliotecara de la Costuleni, Ungheni, Tatiana Clopot, a vizita împreună cu elevii studiourile de la Publika TV, Canal 2 și 3.

Bibliotecarii și elevii și au fost ghidați de către jurnaliști. Aceștia din urmă le-au povestit despre ritmul de muncă dintr-o televiziune, despre provocările și bucuriile pe care le întîmpină în calitate de reporteri, despre misiunile speciale pe care le au. Elevii au fost foarte curioși să afle ce i-a determinat pe jurnaliști să-și aleagă această meserie, cum au învățat să devină specialiști buni și cum și-au ales facultatea pe care s-o urmeze.

„Astăzi am vazut ce muncă enormă este în culisele unei televiziuni și cît de mulți oameni lucrează acolo”, a menționat Mădălina Stăvilă, elevă la liceul din Hîrtopul Mare.

„În cadrul proiectului de Educație Mediatică am descoperit cum funcționează mass media și am căpătat abilități de gândire critică pentru a evalua credibilitatea știrilor, iar după această vizită la Televiziune cred că îmi voi alege meseria de jurnalist” a spus cu mare entuziasm Daniel Malai, elev la liceul din Hîrtopul Mare.

„Visul copilăriei mele a fost să ajung în studioul acestei emisiuni!” a declarat Verdeș Daniela, după ce a urmărit o probă direct din platoul de filmare.

Emoțiile trăite în studiourile Televiziunii au fost expuse în cadrul unei discuții informale ce a urmat după vizită. Într-o atmosferă prietenoasă elevii și-au împărtășit gândurile și planurile de viitor. Au căzut de acord la unison de necesitarea continuării cursului de Educație Mediatică și de crearea unui grup pe FB unde să poată discuta la acest subiect.