Situatie similara - Oameni ai nimanui?



Am fost telefonati in una din zile de Centrul Medicilor de Familie, Ungheni. "Este un caz iesit din comun", spunea doamna, "Parintii sunt alcoolici, fratele si tatal sunt bolnavi de tuberculoza, copilul de 14 ani nu are unde locui, reactia MANTU e negativa, nu prezinta pericol. Va rugam sa-l luati la voi, ca nu are nimic si nici unde sta!"

 

Acesta a fost unul din sunetele pe care le primim la Centrul de Reinegrare a Tinerilor "CREDO", Ungheni. Tinarul nu face parte din categoria de tineri asistati, noi asistam de la 15-16, el are doar 14, este elev in clasa 7.

Nu este primul si nu cred ca e ultimul caz, kind nu putem refuza, chiar daca suntem constienti ca si noi avem mari probleme...

Recent pe site a aparut durerosul articol al dnei Liliana Samcov, directorul Centrului de Reintegrare Sociala a Tinerilor "Alternativa", or. Edinet. M-am prins cu ideea ca... suntem in situatii similare, fiind parteneri - Centrul de Reintegrare Sociala a Tinerilor "CREDO", Ungheni.

Perfect inteleg ce inseamna sa vina tineri, care... au mai putin dekit nimic, care pot pleca doar in strada sa locuiasca, si care nu au nici un suport de nicaieri.

"In fiecare zi am nevoie de paine", spune recent unul din tinerii orfani, care se afla in plasament la CREDO.

Ne-am adresat si noi, ca si colegii de la Edinet Autoritatilor Publice Locale. Bucuria e ca, totusi, Primaria Ungheni ne-a acoperit cheltuielile comunale si salariile personalului tehnic.

Consiliul Raional Ungheni, a spus ca... va analiza posibiliatea finantarii pe parcursul anului 2009... Ca vor vedea cum sa acopere cheltuielile... Ca... vor procura servicii...

Tinarul recent plasat e in clasa 7 si am mari dubii ca pina la finele anului de invatamint, parintii lui printr-o minune nu vor mai consuma alcool... Ce sa manince? Unde sa doarma? Resursele financiare pentru alimentare, igiena, etc sunt pe sfarsite...

Din 2005, decembrie, tot sunt solutionate situatii de criza ale tinerilor din oras si raion, orfani, monoparentali, defavorizati, chiar si victime ale traficului. Si a fost perfect si bine, in momentul in care nu au fost solicitate resurse din buget! Au fost atrase fonduri de la finantatorii internationali, de la agentii economici din teritoriu.

A SOSIT TIMPUL PENTRU ASUMAREA RESPUNSABILITATII?

ESTE NECESARA SOLUTIONAREA PROBLEMELOR SOCIALE?

MERITA A FI PASTRAT UNICUL CENTRU DE REINTEGRARE SOCIALA A TINERILOR DIN RAIONUL UNGHENI?