La Costești va fi construit un Complex Turistic Sportiv



Astăzi s-a încheiat șirul de vizite la proiectele noi care vor fi inițiate de ADR Centru în Regiune în acest an. Astfel, echipa de monitorizare formată din reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și ADR Centru s-au întîlnit astăzi, 20 februarie, cu reprezentanții Consiliului raional Ialoveni și Primăriei Ialoveni, unde au discutat detalii cu privire la demararea lucrărilor în cadrul proiectului regional „Apeduct magistral pentru localitatea Bardar, Ruseștii Noi (etapa II) și rețele de canalizare pentru or. Ialoveni". În urma realizării acest proiect se urmărește un impact pe termen lung care prevede creșterea indicelui de îmbunătățire a sănătății populației din localitățile partenere prin sporirea accesului  la apă potabilă de calitate. De asemenea, se urmărește creșterea capacității actorilor locali relevanți pentru a lucra împreună la integrare, standardizare și raționalizarea gestionării alimentării cu apă potabilă în raionul Ialoveni. Autoritățile locale susțin că în urma realizării lucrărilor va fi nevoie de o mai bună cooperare și sprijin public bazat pe creșterea gradului de conștientizare a nevoii de apă potabilă de calitate și de conservare a acesteia.

Pentru anul acesta din Fondul Național de Dezvoltare Regională au fost alocați 2,5 milioane lei din totalul de 30 milioane solicitate pentru realizarea proiectului.

Șirul de vizite în teren s-a încheiat la Costești, Ialoveni, acolo unde anul acesta urmează să fie inițiată construcția unui Complex Turistic Sportiv. Prin realizarea acestui proiect regional pe lîngă construcția propriu-zisă a Complexului Turistic Sportiv din satul Costești vor fi executate lucrări de amenajare a teritoriului, 1500 de locuri disponibile pentru spectatori cu acoperiș, piste de alergare, spațiu pentru antrenamente, teren sportiv cu capacitatea 105x68 metri, condiții sanitaro-igienice pentru beneficiari conform standardeor, parcare pentru turiști, rețea de apeduct și canalizare conectat. Tot în cadrul acestui proiect aplicantul își propune editarea a 2000 de exemplare a Ghidului Turistic Sportiv, care va conține informații despre traseele turistice din zona centru. Complexului Turistic Sportiv va fi gazda competițiilor sportive între tinerii din localitățile Costești, Molești, Hansca, Zîmbreni, Pojoreni, Ialoveni și întreg centrul Republicii Moldova.

Acest proiect ambițios își propune creșterea numărului turiștilor atrași în zona complexului turistic sportiv, ceea ce va duce la creșterea veniturilor generate de prestarea serviciilor de turism în regiune și la dezvoltarea economică a localității.

De asemenea, practicarea activă a sportului va duce la îmbunătățirea factorilor de sănătate a peste 10000 de tineri și a populației beneficiare din raionul Ialoveni, iar acest lucru va duce la creșterea și stimularea sportivilor de performanță din Zona Centru.

Pentru acest proiect Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat din Fondul Național de Dezvoltare Regională suma de 2,5 milioane lei din totalul de 22,5 milioane lei solicitați pentru realizarea proiectului.