Autorii celor mai bune eseuri la tema drepturilor omului au fost premiați de API



API a premiat câştigătorii concursului de eseuri pentru elevi la tema drepturilor omului, ediția a doua, în cadrul unei festivități solemne desfășurată la Chișinău. La concurs au participat 40 de liceeni din clasele superioare de la 11 instituții de învățământ din țară. Cele mai bune rezultate le-au obținut elevii din raioanele Sângerei, Orhei, Ialoveni, Cimișlia și Drochia.

În perioada martie-octombrie 2016, API a desfășurat întâlniri de informare și documentare la tema drepturilor omului, toleranței și diversității în 11 instituții de învățământ din țară, inclusiv în orașul Tighina, la care au participat peste 350 de elevi din clasele a X-XII-a. Elevii au fost îndemnați să scrie eseuri, să le publice în ziare și pe site-urile liceelor și să le trimită în adresa organizatorilor. În rezultatul evaluării lucrărilor de către un juriu compus din jurnaliști și promotori ai drepturilor omului, au fost desemnați șase câștigători ai concursului. Astfel, de premiul întâi s-au învrednicit elevele Valeria GNACIUC, de la Liceul Teoretic "Pan Halippa", s. Cubolta, Sângerei (pentru eseul „Tenebrele unei societăți discriminatorii”) și Ariadna IGNATIUC, L.T. “Onisifor Ghibu”, Orhei („Eu cred că este posibil să construim o Moldovă unde dreptul să fie mai drept, legea mai lege, iar statul mai stat”). Câştigătoarele premiului doi au fost desemnate Anişoara ABABII, L.T. „Dimitrie Cantemir”, s. Văsieni, Ialoveni (“Dreptul la … Dragoste!”) și Daniela GORGOS, L.T. „Onisifor Ghibu”, Orhei (“Orice datorie are şi un drept”), iar premiul trei i-a revenit lui Tudor MATEI, L.T., „Mihai Eminescu”, Cimișlia (“Dreptul – libertate sau constrângere?” și Valeriei MAXIM, L.T. „Ion Creangă”, s. Popeștii de Sus, Drochia („Dreptul de a ne trăi Viața”). Autorii celor mai bune eseuri au fost premiaţi cu diplome şi echipament tehnic.

Totodată, API a oferit nouă premii de încurajare și cinci mențiuni la alți participanți, iar aceștia au primit diplome şi mici cadouri.

Premii de încurajare: Daniela Ciorici, L.T. „A.Mateevici”, Șoldănești; Liliana Craciun, L.T. "Pan Halippa", s. Cubolta, Sîngerei; Valeria Murzac, L.T. “Ion Creangă” s. Popeştii de Sus, Drochia; Elena Plămădeală, L.T. „Dimitrie Cantemir”, s. Văsieni, Ialoveni; Alexandru Dascăl, L.T. ”M.Eminescu”, Cimișlia; Andrei Salcoci, L.T. „Ion Creangă”, Soroca; Ana Vizitiu, L.T. „Alexei Mateevici”, s. Pârlița, Ungheni; Alexandr Tolocenco, Universitatea „T.G. Șevcenco”, Tiraspol; Darina Culacova, Universitatea „T.G. Șevcenco”, Tiraspol.

Mențiuni: Ana Lazăr, L.T. „Gheorghe Asachi”, Ungheni; Mihai Cebotari, L.T. „Gheorghe Asachi”, Ungheni; Ana Samarin, L.T. „Ion Creangă”, Soroca; Adelina Soltan, L.T. „Măgdăcești”, s. Măgdăcești, Criuleni; Nicoleta Loghin, L.T. „Măgdăcești”, s. Măgdăcești, Criuleni.

Concursul de eseuri și discuțiile tematice au fost organizate în parteneriat cu experții Coaliției Nediscriminare și redacțiile ziarelor locale și regionale: „Cuvântul” (Rezina), “Est Curier”(Criuleni), “Ecoul Nostru” (Sângerei), “Expresul” (Ungheni)”, “Gazeta de Sud” (Cimișlia), “Glia Drochiană” (Drochia), “Observatorul de Nord” (Soroca), “Ora Locală” (Ialoveni) și “Unghiul” (Ungheni), dar și cu Fondul de caritate „Inima” din Tighina.

Prima ediție a concursului de eseuri organizată de API s-a desfășurat în anul 2015, la care au participat 60 de elevi de la alte 11 instituții de învățământ din țară. Atunci API a premiat 25 de elevi și eleve.

Evenimentul a fost organizat de API cu suportul Civil Rights Defenders (Suedia), în cadrul proiectului “Promovarea drepturilor omului, toleranţei şi diversităţii prin mass-media”.