Specialiști de pe ambele maluri ale Nistrului, instruiți în domeniul eficienței energetice



Peste 20 de reprezentanți ai mediului de afaceri și ai administrației publice locale din raioanele Drochia, Dondușeni, Glodeni, Fălești, precum și din municipiul Bălți vor învăța cum să eficientizeze consumul de energie, să reducă pierderile și să gestioneze rațional resursele energetice. Cu susținerea financiară a Uniunii Europene, la filiala Bălți a Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a demarat Programul de formare a Managerilor Energetici Europeni – EUREM. Evenimentul este organizat în cadrul Proiectului european de consolidare a încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru. Cursuri similare au loc și în stânga Nistrului.

La deschiderea manifestării, directorul filialei Bălți a CCI Galina Codița a subliniat utilitatea cursului EUREM. ”Instruirea are scopul de a pregăti manageri energetici cu calificare înaltă, conform prevederilor Legii Republicii Moldova Nr.142 din 02.07.2010 cu privire la eficienţa energetică – act ce reglementează activităţile menite să reducă intensitatea energetică în economia naţională şi să diminueze impactul negativ al sectorului energetic asupra mediului. Participanții la curs vor obține competențe pe care le vor pune în aplicare pentru a economisi și conserva energia la întreprinderea unde activează, la edificiile instituțiilor publice din raion și nemijlocit la locuințele particulare”, a precizat directorul filialei Bălți a CCI.

Prezent la eveniment, Maxim Cataranciuc, manager de proiect, a menționat că instruirea este realizată în cadrul Programului ”Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. ”EUREM constituie un program standardizat de formare a managerilor energetici, desfășurat în 27 de ţări, inclusiv în state membre ale UE. Instruiri similare au loc la Chișinău, dar și pe malul stâng al Nistrului, iar la final – cei mai buni participanți vor efectua un stagiu în Germania”, a spus Maxim Cataranciuc.

Veaceslav Zincovschii, șef de direcție al Primăriei municipiului Bălți, le-a mulțumit partenerilor pentru susținere, exprimându-și încrederea că managerii energetici participanți la curs vor deprinde abilități extrem de utile. ”Municipiul Bălți dispune de potențial și are capacitatea de a asimila tehnologii inovative, iar acest program le va permite specialiștilor să își consolideze cunoștințele și să preia practici noi, pe care ulterior le vor aplica pentru a îmbunătăți viața cetățenilor.”
Instruirile EUREM la Bălți vor dura până în luna aprilie, trainerii programului fiind licențiați de CCI a Moldovei și CCI din Potsdam, Germania. După susținerea cu succes a examenului, managerii energetici vor primi un certificat recunoscut internațional.


Informații suplimentare: tel: 022233286, 079662390, Rodica Bivol, e-mail: rodica.bivol@chamber.md