Agenda CJI pentru luna ianuarie



Consultații juridice jurnaliștilor, European Cafe pentru tineri, ABC-ul presei și tradiționalele comentarii sunt câteva dintre activitățile Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) pentru luna ianuarie.

După o scurtă vacanță, la Școala de Studii Avansate în Jurnalism va continua cursul Visual Journalism (designul presei scrise). Studenții vor învăța elemente de grafică precum: fonturi, imagini, logo, infografice și vor macheta de sine stătător o pagină de ziar. Va urma cursul de Jurnalism online cu jurnalistele de la Radio Europa Liberă - Liliana Barbăroșie și Tatiana Ețco. Timp de nouă zile, discipolii ȘSAJ vor învăţa care sunt particularităţile distinctive ale jurnalismului online faţă de alte media şi vor deprinde un set de cunoştinţe care să îi ajute să scrie şi să publice materiale în media online. În ultimele zile ale lunii ianuarie în orarul studenților este înregistrat cursul Media Management. Studenții, ghidați de instructoarea Ina Grejdeanu, vor învăța cum să gestioneze un proiect, de la idee până la planificare, monitorizare și evaluare.

Departamentul Instruire și Comunicare planifică lansarea mai multor activități în cadrul proiectului transfrontalier „Consolidarea independenței în mediile de comunicare”. La sfârșitul lunii va avea loc primul eveniment din acest proiect, un „European cafe” pentru tinerii din Chișinău. De asemenea, vor fi lansate concursuri de selectare a mai multor parteneri ai proiectului.

Portalul Mediacritica.md va publica la rubrica ABC-ul presei două materiale video despre presa de nișă și jurnalismul economic, studii de caz în care sunt analizate tehnicile de manipulare la care au recurs jurnaliștii în reflectarea subiectelor socio-politice. De asemenea, la rubricile „Filtrează informația!” și „Media în vizor” vom continua, în mod tradițional, să analizăm știrile realizate tendențios și care nu corespund deontologiei jurnalistice.

Un spot video îi va atenționa pe consumatorii de media cât de important este să gândim critic, iar tinerii își vor testa cunoștințele despre media prin intermediul jocului interactiv „MediaErudit”.

Departamentul Politici și Legislație Media va publica Buletinul Legislativ nr. 81, pentru lunile noiembrie-decembrie, iar spre sfârșitul lunii  va publica Raportul Anual privind Situația Presei din RM. De asemenea va urmări situația presei și situația legislativă și va acorda consultații juridice jurnaliștilor și instituțiilor mass-media.

Departamentul Media-Azi și Cercetare  va menține în centrul atenției principalele evenimente din domeniul mass-media în știri interne și externe. La începutul lui ianuarie vom continua ciclul de interviuri cu jurnaliștii anului, început în decembrie 2016. Pe parcursul lunii vom reveni la subiectele noastre tradiționale - vom urmări lucrările Parlamentului și deciziile luate de deputați la examinarea și adoptarea legislației media; vom continua să vă informăm despre chestiunile discutate în cadrul  Comisiei Parlamentare pentru mass-media, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Consiliului de Presă și altor instituții preocupate de media. În ianuarie, vom relua și rubrica de comentarii, de această dată autorii noștri se vor referi la problemele cu care se confruntă posturile de televiziune regionale în contextul digitalizării și la cele care vizează domeniul publicității.

Pentru a afla mai multe detalii despre activităţile Centrului, vizitaţi www.media-azi.md, pagina şi grupul CJI pe Facebook. 

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)  este prima organizație de media care acordă asistenţă jurnaliştilor şi instituţiilor media din Republica Moldova, având scopul de a contribui la consolidarea  unei prese libere și viabile, prin intermediul proiectelor ce oferă instruire în domeniul jurnalismului și relațiilor cu publicul, campaniilor media, advocacy, cercetare și educație mediatică.