„ECOncordia” – proiect de antreprenoriat social lansat cu suportul partenerilor din Austria



1

 

Pe data de 29 septembrie 2016, în satul Breanova, raionul Orhei, a fost inaugurată prima fermă ecologică mixtă din Republica Moldova - ,,ECOncordia”. Acest proiect inovativ, susținut şi gestionat de partenerii din Austria şi reprezentanții A.O. ,,CONCORDIA. Proiecte sociale” contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova, în special, în domeniul agriculturii ecologice.

Inițierea lucrărilor de amenajare a fermei ,,ECOncordia” este planificată pentru luna februarie 2017, urmând ca deja pe parcursul anului viitor cantinele și centrele sociale CONCORDIA Moldova să fie asigurate cu tot necesarul de produse alimentare ecologice, iar în anul 2018 produsele agricole ecologice să fie comercializate în centrele comerciale din Chișinău, venitul obținut în rezultatul vânzărilor fiind investit în proiectele sociale ale CONCORDIEI Moldova.

2

 

În decurs de 1 an şi jumătate de la inaugurare vor fi date în exploatare un apartament social pentru o familie de părinți-educatori, 11 camere duble prevăzute cu baie proprie pentru tineri din Concordia care vor munci în fermă și o camera pentru odihnă, o bucătărie, o cantină socială, două săli pentru seminare, birouri pentru personal, o linie de spălare, sortare, cântărire și ambalare în lădițe și caserole a fructelor, câteva camere frigorifice, o seră dublă pentru producerea răsadurilor, 8 sere simple destinate producției de legume, câteva uscătoare solare și o fermă de găini.

,,Acest proiect va crea aproximativ 50 de locuri de muncă cu un venit stabil, iar cantina creată în cadrul fermei va asigura 50 de mese pe zi pentru angajați și aproximativ peste 30 de mese pe zi pentru nevoiașii din satul Breanova. De asemenea, pentru tineri vor fi organizate cursuri, lecții practice despre agricultura ecologică, organizarea serelor și alte detalii de producție, în speranța că experiența dată îi va încuraja să urmeze o profesie în domeniul agricol în viitor. Ne dorim ca tinerii noștri să devină independenți și să beneficieze de suportul necesar pentru a se integra atât social, cât și profesional” a menționat în cadrul ceremoniei de inaugurare dna Otilia Sîrbu, Director executiv A.O. „CONCORDIA. Proiecte Sociale”.

Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Austria în Republica Moldova, Dna Christine Freilinger, a felicitat organizatorii pentru inițiativă, fiind ferm convinsă că aceasta va contribui la valorificarea patrimoniului agricol național și va accelera alinierea la tendințele globale în domeniul agriculturii ecologice.

3

 

La eveniment au participat și reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, cu care Concordia Moldova colaborează eficient mai bine de 10 ani, parteneri și donatori din țară și de peste hotare, exprimându-și deschiderea şi speranța inițierii unor proiecte similare pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Evenimentul a fost celebrat printr-un program cultural susținut de beneficiarii serviciilor Concordia Moldova din cadrul centrului social Ghetlova și alți tineri din cadrul centrelor de plasament Concordia.

4

CONCORDIA Moldova, începând cu anul 2004, este cel mai mare ONG de prestare a serviciilor sociale gratuite pe întreg teritoriul Republicii Moldova în beneficiul copiilor orfani și copiilor din familiile social-vulnerabile, precum și vârstnicilor și familiilor aflate în dificultate. În 12 ani de activitate au fost ajutați peste 11.000 de copii, vârstnici și familii nevoiașe din țară, peste 400 de vârstnici au fost cazați în 10 Centrele Sociale CONCORDIA şi  peste 3,5 milioane de prânzuri calde au fost acordate persoanelor nevoiașe de pe întreg teritoriul țării. 

Pentru informații suplimentare:

Ludmila Jardan
Specialist Relații Publice, Marketing și Fundraising

CONCORDIA Moldova | Str. A. Corobceanu 13/1 | 2004 Chișinău

T +373234991 | F +373 22 234993 | M +37362019777
ludmila.jardan@concordia.md