Migranții oferă burse de merit elevilor din satele Moldovei



image

Pentru cel puțin 30 copii din Vorniceni, Telenești, Crihana Veche și Slobozia Mare, sfârșitul de an şcolar a însemnat mai mult decât începutul vacanței. Aceștia au primit pe 31 mai 2016 burse de merit oferite de migranții originari din aceste localități, pentru rezultate excepționale la studii.

Acestea, dar și alte inițiative locale sunt implementate de cel puțin 25 primării din Moldova în comun cu băștinașii, inclusiv migranții, în cadrul Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală, care vine cu o nouă abordare în dezvoltarea satelor și orașelor, prin implicarea și mobilizarea băștinașilor plecați din aceste localități”, susține Olesea Cazacu, manager de proiect. Proiectul Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL) este implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC)

Aceste burse au fost oferite prin intermediul şi cu suportul Asociațiilor de Băștinași,  create recent cu sprijinul PNUD, care au menirea de a contribui la dezvoltarea localităților prin diverse proiecte şi iniţiative, desfăşurate împreună cu autoritățile locale și membrii comunității. Elevii au fost selectați de băștinași, inclusiv migranții, în comun cu administrațiile instituțiilor de învățământ și reprezentanții autorităţilor locale, fiind luate în considerare atât reușita copiilor la studii, cât și nivelul de vulnerabilitate a familiilor din care provin.

Este pentru prima dată când reușim să facem așa o sărbătoare cu ocazia sfârșitului de an și să oferim ceva mai mult copiilor care cu adevărat au rezultate frumoase la studii. Astăzi, cu ajutorul băștinașilor plecați, aflați la Chișinău, în Dubai și în Canada, au fost oferite mai multe burse copiilor din liceul din sat. Bursele oferite au variat de la 200 până la 1500 lei și vor fi înmânate, trimestrial și anual, în funcţie de tipul acestora”, susține Viorica Mamaliga, responsabilă pentru migrație din Primăria Vorniceni.

În total, în cel puțin 4 localități din Moldova, un număr de peste 30 copii au primit burse de merit pentru studii cu ocazia sfârșitului de an şcolar. Mai mult ca atât, ei au beneficiat de cadouri și seturi de peste 400 de cărți trimise de migranții aflați peste hotare. Nu au rămas fără atenție nici cadrele didactice, cărora băștinașii  le-au oferit diplome de recunoștință și seturi de cărți.

Aceste proiecte sunt doar începutul. În viitorul apropiat, ne propunem să realizăm inițiative concrete și frumoase pentru Telenești. Cu suportul administrației locale și a echipei Proiectului Migrație si Dezvoltare Locală, suntem siguri că vom reuși să renaștem localitatea în care am crescut”, a afirmat Mihai Roșcovan, băștinaș originar din Telenești.

În perioada Sărbătorilor Pascale, în cele 25 de primării partenere ale Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală au fost organizate ședințe de constituire a Asociațiilor de băștinași. Acestea au setat prioritățile și au demarat primele proiecte pentru a transforma migrația din provocare în oportunitate pentru dezvoltarea locală.