Uniunea Europeană va contribui la sporirea veniturilor şi dezvoltarea serviciilor publice în UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia



image

Noi locuri de muncă, noi oportunităţi de dezvoltare a afacerilor, servicii publice mai calitative şi mai accesibile, comunităţi locale mai puternice. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile de care se vor bucura locuitorii din UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia odată cu implementarea proiectului „Susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale prin promovarea măsurilor de consolidare a încrederii” (SARD), lansat astăzi la Comrat.

Finanţat de UE, cu 6,5 milioane de euro, şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), proiectul SARD îşi propune ca în următorii trei ani să sporească încrederea şi să intensifice colaborarea între autorităţile naţionale şi cele regionale din UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia. Asta pentru ca împreună să contribuie la dezvoltarea social-economică a regiunii şi a Republicii Moldova în general.

În cadrul evenimentului de lansare a proiectului SARD, Bașcanul Irina Vlah și-a exprimat recunoștința față de partenerii de dezvoltare pentru "prioritatea acordată regiunii". "Acest proiect are drept scop rezolvarea celor mai importante probleme ale comunităților locale din Găgăuzia. Implementarea cu succes a proiectului va impulsiona semnificativ dezvoltarea socio-economică a autonomiei și a zonei de sud a Republicii Moldova.", a spus Irina Vlah.

Intervenţia propusă va spori, în special, competitivitatea sectorului agricol din regiune. Or, datele Ministerului Economiei arată că în 2015 nivelul sărăciei în regiunea de sud a Republicii Moldova şi în Găgăuzia a fost de 8 ori mai ridicat decât în Chişinău. Dacă acum un deceniu Găgăuzia era o regiune indiscutabil agrară, în prezent, rolul sectorului agricol în angajarea forţei de muncă şi producţia agricolă totală a regiunii sunt în scădere, ceea ce afectează nivelul de trai a populaţiei.

"Intensificarea dialogului şi abilitarea comunităţilor va permite cetăţenilor, de rând cu autorităţile locale şi societatea civilă, să îşi stabilească priorităţile de dezvoltare şi să îşi traseze viitorul”, a spus Pirkka Tapiola, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

În cadrul Proiectului SARD, efortul UE şi PNUD va fi orientat pe trei direcţii de bază. Prima componentă a proiectului prevede intensificarea dialogului între autorităţile naţionale şi locale în domeniul agricol şi abilitarea comunităţilor din regiune pentru a se implica activ în procesul decizional şi cel de dezvoltare locală. Astfel, toţi locuitorii din regiunile cu statut special vor beneficia pe deplin de prevederile Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural.

Prin cea de-a doua componentă va fi promovat antreprenoriatul local şi vor fi susţinute   întreprinderile mici şi mijlocii. Cele mai bune proiecte de dezvoltare a afacerilor, inclusiv de lansare a startup-urilor în Găgăuzia şi Taraclia, vor beneficia de granturi europene pentru implementare. Prin intermediul Centrului Syslab din Comrat vor fi create noi locuri de muncă, iar tinerii din regiune vor avea parte de instruire şi mentorat în procesul de dezvoltare a afacerilor.

În cadrul celei de-a treia componente, Proiectul SARD va renova infrastructura socială din 20 de comunităţi din UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia şi va crea, cel puţin, 7 servicii publice locale în baza unor proiecte de cooperarea intercomunitară. Astfel, 120.000 de persoane, ceea ce reprezintă aproape întreaga populaţie a regiunii, vor beneficia de servicii îmbunătăţite şi infrastructură renovată.   

„Experiența noastră arată că provocările complexe de dezvoltare necesită o abordare integrată, prin soluții inovatoare și cele mai bune practici. Unele dintre istoriile noastre de succes, de care ne mândrim cu toţii, vor fi replicate în UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia. Iar asta va conduce la mobilizarea comunităţilor, abilitarea societăţii civile, responsabilizarea şi eficientizarea instituţiilor publice, crearea oportunităţilor de angajare pentru femei şi bărbaţi, îmbunătățirea infrastructurii și a calității vieții”, a declarat Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă ONU și reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova.

În premieră pentru Republica Moldova, în cadrul proiectului SARD, va fi pilotat programul LEADER, care s-a dovedit a fi un instrument eficient de dezvoltare locală în mai multe ţări europene. Abordarea Leader reprezintă o modalitate care permite actorilor locali să creeze Grupuri de Iniţiativă Locale în cadrul unor parteneriate publice-private, pentru ca să determine împreună nevoile locale, să valorifice resursele locale şi să contribuie la dezvoltarea comunităţii lor prin intermediul unei strategii de dezvoltare elaborată şi implementată local.

Prezent la evenimentul de lansare a proiectului SARD, Prim-ministrul Pavel Filip a accentuat importanţa acestui proiect pentru Republica Moldova. „Pământul și oamenii sunt, poate, cele mai importante resurse de dezvoltare pentru Republica Moldova. Iată de ce, un proiect asemenea celui pe care îl lansăm astăzi mi se pare extrem de important. El ne ajută să valorificăm potențialul uman pe care îl are țara noastră, prin educarea și implicarea lui în dezvoltarea comunității și, totodată, să stimulăm dezvoltarea locală, prin susținerea celor care vor să-și deschidă o afacere în agricultură, dar și prin proiecte de dezvoltare a infrastructurii locale”, a declarat Pavel Filip. 

Proiectul „Susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale prin promovarea măsurilor de consolidare a încrederii” (SARD) va fi implementat în perioada 2016-2018 de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. Bugetul total al proiectului este de 6,5 milioane de euro.

Informaţie de contact

Natalia Costaş, consultantă naţională în comunicare, Proiectul SARD

Tel.: 069 22 11 41; E-mail: natalia.costas@undp.org