Studiu IDIS: Dezvoltarea antreprenoriatului social ar putea reduce discriminarea de gen



Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) ”Viitorul” a prezentat miercuri, 30 martie, studiul Dezvoltarea economiei sociale din Republica Moldova prin prisma promovării egalităţii de gen, scris de experții Dorin Vaculovschi și Viorica Antonov.

Scopul studiului constă în identificarea perspectivelor de dezvoltare şi extindere a economiei sociale din Republica Moldova, precum şi în ce măsură dezvoltarea sectorului economiei sociale poate contribui la asigurarea egalităţii de gen în societate.

”Disparitățile de gen reprezintă o mare problemă la nivel național. Încercăm să ne racordăm la standardele care funcționează în alte țări și să reparăm inegalitățile de gen prin politici active”, a precizat Directorul executiv al IDIS, Igor Munteanu.

”Scopul acestui studiu este să identificăm metode de promovare a egalității de gen prin economia socială. Cu părere de rău, încă există problema marginalizării și discriminării femeii. Egalitatea de gen se face prin schimbarea formelor relațiilor între femei și bărbați. acest fapt poate fi realizat, inclusiv prin intermediul economiei sociale, și atunci, putem vorbi și despre promovarea echitabilă în câmpul muncii, precum și despre o remunerare echitabilă a femeilor și bărbaților”, a explicat Dorin Vaculovschi.

”Unei femei îi este mai dificil să deschidă o afacere, iar la angajare, dacă are copii sau este însărcinată, șansele să fie angajată sunt minime. Doar 33% de femei din R.  Moldova și-au deschis propria afacere. Diferențele de gen în antreprenoriat apar din cauza accesului limitat la informații privind serviciile bancare și de microfinanțare; tradițiilor culturale pentru că femeile sunt mai puțin concurențiale în sectoarele economiei și mai implicate în activități legate de familie și gospodărie; lipsa de încredere în propriile capacități și lipsa bunelor practici”, consideră Viorica Antonov.

Studiul, de asemenea, recomandă elaborarea și adoptarea unei legi şi politici de cadru privind reglementarea domeniului economiei sociale, stabilirea măsurilor de promovare şi de susținere a economiei sociale ce ar facilita dezvoltarea antreprenoriatului social şi, respectiv, ar încuraja participarea economică a femeilor şi incluziunea socială a celor mai vulnerabile pături din populație.

În Republica Moldova, economia socială a luat forme de organizare tradiționale, cum sunt cooperativele de producție sau agricole, fundaţiile, asociaţiile și antreprenoriatul social, care pot fi identificate după obiectivele și direcțiile lor prioritare de acțiuni.

Prima întreprindere socială a fost inaugurată în 2013 în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, unde zece tineri cu diferite grade şi tipuri de dizabilităţi activează în domeniul alimentaţiei publice şi creşterea legumelor în seră.

Un alt model de întreprindere socială este spălătoria socială deschisă în 2015 în Incubatorul de afaceri din Rezina unde, pe lângă faptul că angajează persoane social vulnerabile și din grupuri dezavantajate, oferă servicii la prețuri rezonabile preponderent instituțiilor de menire socială: spitale, grădinițe, aziluri etc.

Varianta integrală a studiului o găsiți aici

Acest eveniment are loc în cadrul proiectului ”Sensibilizarea opiniei publice privind echilibrul de gen în spațiul politic și de afaceri”, implementat de IDIS ”Viitorul”, cu suportul proiectului ”Susținerea Instituțiilor Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Omului (INPPDO), conform recomandărilor Comitetelor Convențiilor ONU și Revizuirii Periodice Universale (UPR)”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).