RCTV Memoria a lansat un APEL PUBLIC



Chișinău, 16 decembrie, 2015                                                               

Apel public

 

Stimați reprezentanți ai autorităților de stat,

ai ambasadelor și altor instituții internaționale

acreditate în Republica Moldova

Cu ocazia zilei de 10 decembrie, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria” (RCTV Memoria) a inaugurat o expoziție, care să atragă atenția publicului larg asupra a 2 drepturi foarte relevante pentru Republica Moldova – Dreptul de a nu fi torturat și Dreptul victimelor la reabilitare.

Instalația de artă multimedia ”Vocile speranței”, care a fost deschisă pentru perioada 10 -16 decembrie 2015, a fost creată la inițiativa voluntarilor europeni, care activează în cadrul centrului Memoria. De asemenea, dorim să menționăm că evenimentul a fost susținut cu generozitate de către Delegația UE în Moldova.

Ținem că reamintim, că tortura este o acțiune deliberată și sistematică care destramă identitatea și umanitatea unei persoane din cauza durerii fizice și/sau psihice și a suferinței incomensurabile.

Prin experiențele lor traumatice, care au fost cauzate în mod conștient de alte ființe umane (reprezentanți ai statului) și deseori exacerbate de exil, viețile victimelor torturii au fost distruse dramatic. Supraviețuitorii torturii manifestă simptome fizice, psihosomatice, sunt chinuiți de dureri cronice și deseori suferă de tulburarea de stres posttraumatic (PTSD).

Victimele torturii pot deveni copleșiți de necazurile lor și  imobilizați prin imposibilitatea de a funcționa în cadrul comunității și de a contribui la bunăstarea familiei lor. Aceste simptome pot fi exacerbate de factorii negativi suplimentari, cum ar fi: lipsa asistenței medicale și psihologice profesioniste, probleme economice, impunitatea față de torționari și lipsa suportului din partea statului. Acești factori pot crea obstacole suplimentare pentru supraviețuitori, în eforturile lor de a-și restabili viața și de a trăi cu demnitate.

Cu referire la garantarea Dreptului la Reabilitare, Republica Moldova nu își îndeplinește responsabilitățile asumate prin semnarea Convenției ONU împotriva torturii şi altor pedepse şi tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (UN CAT).

La nivel de stat nu sunt oferite servicii specializate de reabilitare a supraviețuitorilor torturii și de documentare a traumelor suferite, așa cum prevăd Comentariile Generale N3 ale Comitetului ONU pentru tortură, la art. 14 ale Convenției, adoptate pe 13 decembrie 2012.

În acest context, echipa RCTV Memoria solicită:

  1. Garantarea de către Stat a Dreptului la reabilitare a supraviețuitorilor torturii prin oferirea de asistență comprehensivă - medicală, psihologică, socială și legală profesionistă;
  2. Includerea Dreptului la Reabilitare în rândul priorităților pentru Evaluarea Periodică Universală a Drepturilor Omului din 2016.
  3. Oferirea suportului necesar Centrului Memoria, unicul care oferă servicii de reabilitare supraviețuitorilor torturii;
  4. Unificarea eforturilor pentru Construirea unui Centru Național de tratament și studiu al Traumei, care va oferi servicii de reabilitare și documentare pentru supraviețuitorii torturii și familiilor acestora, precum și va face cercetări în acest domeniu. Cooperarea autorităților cu societatea civilă este o necesitate stringentă pentru Moldova, în acest domeniu.
  5. De asemenea, solicităm Guvernului Republicii Moldova să contribuie la Fondul Voluntar al ONU (UNVFVT) pentru victimele torturii, de rând cu alte State-părţi la Convenţia ONU Împotriva Torturii.

Suntem în aşteptarea unor acţiuni reale şi unui răspuns pozitiv la acest Apel,  pentru că suntem fermi convinși că doar cu eforturi comune putem ameliora situația creată în țară. Iar respectarea drepturilor omului, trebuie să reprezinte continuu o prioritate pentru autoritățile din Republica Moldova.

Cu mult respect,

Ludmila POPOVICI,

Director Executiv

În numele echipei și beneficiarilor RCTV “Memoria”

Articol adaugat de: Svetlana Popa