Forumul „CEFTA Week 2015” se desfășoară în premieră la Chișinău



5Peste 100 de experți, oameni de afaceri, reprezentanți ai autorităților din țările membre CEFTA și ai instituțiilor internaționale participă la „CEFTA Week 2015”, care se desfășoară la Chișinău între 24-25 noiembrie. Forumul organizat de Republica Moldova, care deține în acest an Președinția CEFTA, are drept scop promovarea și dezvoltarea cooperării economice între statele Central-Europene.               

Evenimentul a fost inaugurat de către viceprim-ministru, ministrul economiei al Republicii Moldova în exercițiu, Stephan Christophe Bride, care a declarat: „Esența politicilor promovate de statele membre CEFTA constă în stimularea creșterii durabile și a progresului pe calea integrării în Uniunea Europeană. În cadrul mandatului deținut la CEFTA, Republica Moldova se concentrează pe 5 domenii prioritare interconectate: facilitarea comerțului, liberalizarea comerțului cu servicii, investiții, consolidarea capacităților și transparență . Eforturile noastre comune și coordonate în aceste domenii contribuie la creșterea comerțului cu bunuri și servicii, dar și la stimularea investițiilor, de pe urma cărora beneficiază toate părțile CEFTA.”

Prezent la eveniment, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Moldova, James D. Pettit, a remarcat importanța cooperării între țările membre CEFTA: „Acum este cel mai oportun moment pentru ca statele Central-Europene să colaboreze, cu scopul de a promova investițiile și de a facilita comerțul regional.”

În cadrul „CEFTA Week” participanții au pus în discuție beneficiile și au evidențiat realizările țărilor membre în implementarea Acordului de Liber Schimb Central-European (CEFTA). CEFTA este singurul acord regional care presupune liberalizarea totală a comerțului între statele membre, fără aplicarea taxelor sau a cotelor restrictive. Anul curent a fost marcat de o realizare care a înlăturat unul dintre impedimentele majore în dezvoltarea comerțului – liberalizarea regimului de vize cu majoritatea țărilor CEFTA (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Muntenegru și Serbia). De asemenea, este în curs de negociere liberalizarea comerțului cu servicii între țările membre.

Reprezentanții țării noastre au apreciat că piața țărilor CEFTA prezintă un potențial considerabil pentru Republica Moldova, care urmează a fi valorificat pe deplin de agenții economici din RM, ca urmare a liberalizării comerțului cu produse și servicii.

Evenimentul a inclus 4 sesiuni și paneluri de discuții, cu participarea reprezentanților oficiali din diverse state membre CEFTA și ai organizațiilor internaționale și regionale. De asemenea, în cadrul conferinței a avut loc ședința Comitetului CEFTA pentru Facilitarea Comerțului și negocierile CEFTA asupra serviciilor, dar și Forumul Camerelor de Comerț. Un eveniment important în cadrul CEFTA Week 2015 a fost Reuniunea Comitetului Mixt al Miniștrilor Economiei din țările CEFTA, care a evaluat implementarea Acordului și a pus în discuție pașii necesari pentru a stimula relațiile comercial-economice între membri și pentru a accelera integrarea regiunii CEFTA în economia europeană și globală, stabilind prioritățile și planul de activități CEFTA pentru perioada următoare.

Evenimentul „CEFTA Week 2015” a fost organizat de Ministerul Economiei al Republicii Moldova, cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională USAID prin Programul „Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător” (BRITE).