Împreună construim societatea civilă activă, capabilă să-și susțină interesele. Training de Advocacy și Lobby



fotoCentrul de Resurse și Consultanță „Ograda Noastra” a organizat în perioada 17–19 iulie 2015 training de 3 zile pentru cele 15 grupuri de inițiativă implicați în cadrul proiectului „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova” și organizațiile interesate.

78 de participanți de pe tot teritoriul republicii și-au avansat cunoștințele în domenii ca: Advocacy și Lobby, Mecanisme de reglementare a activităților de Advocacy şi Lobby, repere legislative, procesul decizional şi legislaţia ajutătoare, în baza cauzelor practice de Advocacy şi Lobby din Republica Moldova și de peste hotarele țării.

Timp de 3 zile participanții împreună cu trainerii au facilitat multiple ateliere de lucru pentru a dezvolta abilitățile de folosire a resurselor pe care le posedă în vederea rezolvării unor cauze comune comunitare.

„Împreună reprezentăm o societate civilă cu rol important în procesul de consolidare a democrației precum și de construire a unei societăți civile active, capabile să-și susțină interesele. Societatea civila reprezintă interesele şi aspiraţii prezente într-o societate, care devin reprezentate în viaţa publică prin activitatea acestea. Rolul său necesită corelat cu identificarea și promovarea interesului public, construirea de parteneriate între societatea civilă și instituțiile publice și private, informarea și educarea cetățenilor, influențarea politicilor publice”, a menționat Tatiana Costev, director „Ograda Noastra”, în mesajul de salut adresat participanților.

Evenimentul a fost salutat de oaspetele de onoare dl. Paul G. Graddon, Secția Politico-Economică, reprezentant al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

„Aceste 3 zile de training în domeniul Advocacy și Lobby a permis să particip activ la procesul de facilitare și de cunoastere a instrumentelor de construire și promovare a intereselor comune a societății civile. Precum și să construiesc relații de parteneriat dar și de prietenie cu reprezentanți a ONG-urilor și grupurilor de inițiativă din toată țara. Este o experiență utilă și necesară, care cu nerăbdare aștept să o transmit colegilor și partenerilor. Multumesc, „Ograda””, a declarat Nicolae Moroianu, Fondul pentu Tineri Cahul.

Training-ul a fost susținut de o echipă internațională de traineri formată din Iustina Neagu și Nicoleta Chirița (România) și Sofia Ursul (Republica Moldova).

Training-ul de Advocacy și Lobby face parte din cadrul Proiectului „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova”, sponsorizat de Departamentul de Stat al SUA, Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă, administrat de Great Lakes Consortium în cadrul WSOS Community Action Commission, Inc. și implementat în Moldova de Centrul de Resurse și Consultanță „Ograda Noastra” ONG.