Raport Promo-LEX: În primul tur al campaniei electorale concurenții au comis încălcări în număr îngrijorător de mare



DSC 016512 iunie 2015 // Chișinău – 164 întâlniri ale candidaților electorali cu alegătorii, 70 concerte, 42 cazuri de împărțire a cadourilor electorale și 39 de cazuri de folosire a resurselor publice – acestea sunt principalele încălcări relevate în cel de al treilea Raport al Misiunii de Observare a Alegerilor, prezentat, astăzi, de Promo-LEX. Raportul reflectă parcursul procesului electoral din Republica Moldova în perioada 21 mai - 10 iunie 2015, în baza constatărilor efectuate de observatorii Promo-LEX.

Potrivit raportului Asociației Promo-LEX, în timpul campaniei electorale pentru Alegerile locale generale din 14 iunie 2015, a fost constatat un număr îngrijorător de mare a încălcărilor comise de actorii electorali.

„Actorii electorali s-au trezit parcă din hibernare. Astfel, am constatat că 10 partide, un bloc electoral și zeci de candidați independenți au organizat diverse activități de agitație. Comparativ cu perioada de raportare anterioară, în care doar câțiva concurenți s-au manifestat la capitolul dat, de această dată atestăm o creștere spectaculoasă a numărului de activități electorale. Concurenții au utilizat tradiționalele lansări de campanii electorale, întâlniri cu alegătorii, concerte electorale, distribuirea publicității promoționale, publicitatea stradală și în mass-media, organizarea activităților sportive, amplasarea corturilor de agitație electorală, etc.”, a afirmat Aliona Onofrei, analistul electoral al Misiunii de Observare Promo-LEX

De asemenea, Promo-LEX a stabilit că, din toți concurenții electorali doar 16 au depus rapoarte financiare la CEC, iar 15 au indicat venituri și cheltuieli. Potrivit observatorilor, 1554 cetățeni au contribuit, în perioada de raportare, cu fonduri la bugetele de campanie ale partidelor politice și a blocurilor electorale. Aceștia au donat aproximativ 36,88 milioane lei. Rămân în continuare neclare sursele de finanțare indicate drept cotizații de membru.

„În total concurenții electorali au raportat la CEC 51,21 mln. lei, 76% din cheltuielile declarate fiind pentru publicitate. Totodată, nici un concurent electoral n-a reflectat cheltuieli la capitolul recompense. Cele mai mari cheltuieli raportate au fost prezentate de PDM – 17,30 mln. lei, ceea ce constituie 29,21% din plafonul maxim stabilit”, a menționat Pavel Postica, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX.

Observatorii Promo-LEX au constatat că asigurarea logistică a secțiilor de votare rămâne o problemă serioasă. Totodată, deși au fost raportată organizarea de către Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) a 33 seminare pentru funcționarii electorali, numărul persoanelor instruite rămâne în continuare redus.

Acesta este ultimul raport de monitorizare al Promo-LEX din primul tur al Alegerilor Locale Generale 2015. Următorul raport va fi publicat pe 26 iunie 2015, în ajunul celui de al doilea tur de scrutin.

Vezi raportul AICI.

Misiunea de Observare Promo-LEX se declară neutră și echidistantă față de concurenții electorali, nu este un organ de anchetă și nu își asumă obligația expresă de a proba constatările observatorilor.

Monitorizarea Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este desfășurată de către Asociația Promo-LEX în cadrul Programului de Monitorizare a Proceselor Democratice. Misiunea de Observare se încadrează în activitățile desfășurate de societatea civilă sub egida Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Misiunea de Observare a Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este susținută financiar de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) și Consiliul Europei și beneficiază de asistență tehnică din partea National Democratic Institute for International Affairs (NDI).

Opiniile exprimate în cadrul acestui raport aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

Pentru informații suplimentare, contactați: Simion Ciochină, Ofițer pe comunicare al Misiunii de Observare a Alegerilor Locale Generale 2015, Tel: 0 (22) 49 26 84, GSM: (+373) 69 11 96 94, E-mail: simion.ciochina@promolex.md