CJI revine cu un nou proiect de educație mediatică



“Libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-media în Europa de Est, de Sud-Est și Caucazul de Sud” este un nou proiect lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), focusat pe un segment vital pentru cetățenii R. Moldova - educația mediatică. Programul include un şir de activităţi practice, cum ar fi diverse prezentări interactive, întâlniri de expertiză, cursuri de instruire cu participarea experților media, a jurnaliștilor cu experiență, a lectorilor universitari și studenților de la diverse universități din Moldova, ce promovează educația mediatică, drept un instrument ce încurajează informarea corectă și combate manipularea informațională.

Astfel, mai mulți profesori universitari de la instituţiile de învăţământ superior din Chișinău, Bălți, Cahul, Comrat împreună cu experți în domeniul educației mediatice din Georgia și Ucraina, vor participa la o întâlnire de expertiză, pentru a examina necesitatea și importanța introducerii unui modul de educație mediatică în programele universitare, precum şi modalitățile de realizare a acestuia.

Ulterior, un grup de lectori universitari și studenți de la facultățile de jurnalism din țară vor participa la un program de instruire, unde vor face cunoștință cu conceptul de educație mediatică și vor învăța cum să livreze prezentări tematice despre o presă responsabilă și profesionistă, pentru elevi din zece licee din Moldova.

De asemenea, un grup de experți media și jurnaliști cu experiență vor elabora studii de caz, în care vor analiza modul în care mai multe instituții media abordează evenimentele de interes public, prin prisma respectării Codului deontologic și a principiilor profesionale ce stau la baza jurnalismului de calitate.

Analizele privind diferite aspecte ale educației mediatice, studiile de caz și alte materiale realizate de beneficiarii proiectului vor fi publicate în cadrul unei rubrici speciale, pe portalul multifuncțional pentru jurnaliști Media Azi, iar publicul larg va fi invitat să se informeze și să delimiteze o informație corectă de una care manipulează.

Precizăm, că în perioada aprilie 2014-2015, jurnaliști de la Radio Europa Liberă și echipa CJI s-au întâlnit cu peste 600 de elevi și studenți cu care au discutat despre rolul mass-media și importanța informării corecte, pentru a exclude riscul de a fi manipulat.

Proiectul "Libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-media în Europa de Est, de Sud-Est și Caucazul de Sud" este implementat de CJI, în perioada mai-noiembrie 2015, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania.