Promo-LEX recomandă autorităţilor să penalizeze prin amenzi partidele politice care îşi ascund adevăraţii finanţatori



10995663 1059974810683426 1757220250623117306 nAsociaţia Promo-LEX în colaborare cu Fundația Stefan Batory (Polonia), au prezentat la 7 mai curent, în cadrul unui atelier de discuţii, o expres-analiză cu 15 recomandări privind legea finanțării partidelor politice şi a campaniei electorale, adoptată recent.

Promo-LEX a inclus în analiză recomandări ce ţin de transparenţa, controlul şi sancţiunile pentru încălcarea regulilor de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale și sunt elaborate în baza Legii nr. 36 din 9 aprilie 2015, prin care a fost modificat Codul Electoral, Codul Penal, Codul Contravențional și Legea nr. 294 privind partidele politice.

În cadrul atelierului de discuţii, Alexandru Postică, director de Program Promo-LEX, a menţionat că autorităţile trebuie să atragă atenţia, în special, asupra fluxurilor financiare care, deseori sunt camuflate: „Legea 36 este un pas înainte, dar sunt anumite aspecte care trebuie îmbunătăţite. Aş vedea necesitatea ca partidele politice să poarte responsabilitate contravenţională prin amenzi pentru încălcarea legislaţiei. Asociația Promo-LEX va analiza pe parcurs regulamentele următoare în ceea ce priveşte rapoartele financiare ale partidelor şi va veni cu sesizări".

În anul 2011, în urma rundei a III-a de evaluare „Transparenţa în finanţarea partidelor politice", GRECO (Grupul de State contra Corupţiei) a formulat un șir de recomandări stipulate în Raportul de evaluare a Republicii Moldova. Potrivit Asociației Promo-LEX, aceste recomandări au fost luate în consideraţie de guvernarea de la Chişinău, însă nu pe deplin.

În acest context, Adam Sawicki, reprezentantul Fundaţiei Stefan Bathory, Polonia, a declarat că experienţa ţării sale poate fi un exemplu pentru Republica Moldova: „Foarte multe ţări încă nu doresc să treacă evaluarea GRECO. Formularul utilizat în Polonia pentru rapoartele financiare este realizat de Ministerul Finanţelor şi este similar celui din Republica Moldova. Totodată, ţin să menţionez că evidenţa contabilă este stipulată într-o lege separată care este în conformitate cu standardele financiare internaţionale. Cred că lipsa de timp este o problema pentru implementarea acestor regulamente".

Pornind de la recomandările Eforturilor Promo-LEX de monitorizare a alegerilor și a recomandărilor GRECO, scopul expres-analizei este de a oferi o opinie informativă, succintă, cu privire la modificarea cadrului legal de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale.

În urma elaborării Expres-analizei, Asociaţia Promo-LEX, recomandă autorităţilor să atragă atenţie, în special, asupra a trei mari probleme:

Raportul dintre mecanismele de donare și cotizare către partidele politice nu este delimitat suficient, fapt care ar putea favoriza camuflarea donațiilor. Promo-LEX recomandă autorităţilor să includă prevederi concrete cu privire la instituirea cotizației.
Nu au fost stabilite sancţiunile pecuniare pentru partidele politice, pentru încălcarea regulilor de finanțare. Promo-LEX pledează pentru aplicarea strictă a sancţiunilor contravenționale pecuniare pentru partide care încalcă legislaţia electorală.
Modul de cercetare a contravențiilor și infracțiunilor în domeniul finanțării ilicite a partidelor nu este suficient reglementat. În această Expres-analiză Asociaţia Promo-LEX propune unele recomandări privind modul de investigare a contravențiilor.
Expres-analiza a fost realizată în cadrul proiectului „Monitorizarea civică a finanțelor concurenților electorali în alegerile parlamentare și locale din perioada 2014-2015" cu susținerea financiară a Fundației Stefan Batory din resursele acordate de Fondul Solidaritate (Polonia).