Orheiul citește în stradă!



Un grup de tineri din cadrul Consiliului Raional al Tinerilor Orhei, și-au adus schimbarea la ei acasă. Aplicînd în cadrul concursului de Granturi Mici ,, Start” Școala Liderilor Changemakers, au muncit asupra schimbării atitudinii de la ,, aștept” la ,, acționez” .  Astfel la data de 30 aprilie, cetățenii au putut vedea roadele acestei munci. Tinerii au oficializat deschiderea bibliotecii stradale, au tăiat panglica și au deschis ușile acesteia pentru toți doritorii.

Scopul care și l-au propus tinerii este de a forma o atitudine onestă și grijulie față de oraș și de a informa populația despre ONG-uri, servicii și alte informații utile(sociale). Mai multe detalii ne-a oferit Ludmila Zgurean, membru activ al implimetării proiectului: ,, Proiectul dat are scopul de a promova lectura și de a informa populația din raionul Orhei, totodată prin instalarea aceste biblioteci ne-am propus și un alt obiectiv, de a forma o atitudine respectuoasă față de orașul nostru. Am mari speranțe referitor la acest proiect și cu siguranță mă aștept la rezultate vizibile, la o atitudine serioasă din partea cetățenilor, precum și la o receptivitate sporită din partea tuturor, căci lectura este cea care va salva omenirea de la mediocritate.”

Biblioteca se bucură de un număr major de beneficiari, publicul său cuprizînd toate vîrstele, de la mic la mare. Este prima abordare de acest gen în orașul Orhei.

Silvia Mudrea, coordonatorul Consiliului Raional al Tinerilor, spune: ,, Tot mai mulți tineri se implică în diverse activități care au scopul de a-i ajuta să devină mai buni, mai perseverenți, să învețe mai ușor și să aibă parte de o dezvoltare personală avansată.Un exemplu foarte bun este  proiectul „Biblioteca stradală” care promovează lectura în rîndul tinerii generaţii. Echipa care a implementat acest proiect a dat dovadă de multă muncă, perseverenţă, avînd un lider pe măsură. Rezultatul muncii mele nu a întîrziat să apară o dată cu implementarea acestui proiect, sper şi imi doresc ca tinerii să nu se oprească aici şi să continue în aceeaşi direcţie, molipsind şi alţi tineri.”

Cînd cei prezenți la ceremonia de deschidere a bibliotecei stradale au fost întrebați ce părere au drespre idee și dacă o consideră utilă, au fost oferite răspunsuri prin care cetatenii isi exprima mulțumirea.

Muntean Dana spune:,,E o idee foarte bună, o strategie de sporire a interesului față de lectură și de menținere a acestuia, bine gîndită și se manifesta într-un mod neobișnuit și interesant. Mulțumim celor ce au muncit pentru a aduce informația aproape de cetățean.”

Proiectul are drept parteneri: Centru de Tineret Orhei, Agenția de Dezvoltare Rurală Centru , Biblioteca Publică Raionala ,,A. Donici”, Centrul Adolescentul, Centrul Prietenos Tinerilor Orhei,  ziarul ,, Plaiul Orheian”. 

Cu mult drag pentru toți cititorii, coordonatorul proiectului Cristina Boțan.

Articol adaugat de: Victoria Dontov
Alte articole de la acest autor: