Tinerii din Tiraspol aleg "Healthy Life" - o viata sanatoasa!



În perioada Martie - Iunie 2008 organizatiile «Sag Navstreciu» si «Zdorovie pocolenii» au lucrat activ la implementarea proiectului «Viata sanatoasa». Proiectul dat a fost implementat in colaborare cu Diirectia Învatamint si Inspectia sanitaro-epidemiologica din Tiraspol. Proiectul a fost realizat cu suportul financiar oferit de catre USAID prin Programul de Dezvoltare Participativa a Comunitatilor din Republica Moldova implementat de IREX Moldova.

Pe parcursul lunii martie a fost elaborat planul de actiune al proiectului si au fost organizate traininguri de instruire pentru formatorii voluntari. De asemenea, a fost selectat material tematic despre modul de viata sanatos pentru organizarea seminarelor informative: prezentari, spoturi video tematice, etc.

În perioada Aprilie-Mai a fost realizat un maraton de seminare informative dedicate promovarii modului sanatos de viata. Seminarele au fost organizate in cadrul a 19 scoli si 2 licee din Tiraspol. Anterior seminarelor a fost realizat un sondaj de opinie in rindurile participantilor referitor la consumul de alcool si tutun.

În cadrul seminarelor participantii au vizionat spoturi video care demonstrau efectele negative ale consumului de alcool si tutun asupra organismului uman.

De asemenea, in cadrul seminarelor a fost invitat sa participe si un medic de la Inspectia sanitaro-epidemiologica din Tiraspol. Este important de mentionat faptul ca seminarele s-au petrecut intr-un format interactiv. Prezentarile erau facute intr-un limbaj mai stiintific, dar accesibil tuturor participantilor.

Participantii seminarelor au aflat nu numai despre efectele nocive ale consumului de alcool si tutun asupra organismului uman, dar si modul in care sunt influentati tinerii de spoturile publicitare ale acestor produse.
În acelasi timp, participantilor seminarelorli s-a oferit posibilitatea de a deveni membri ai clubului „Viata sanatoasa". Acest club a fost creat in cadrul proiectului dat si functioneaza cu succes din luna iunie cu scopul promovarii in rindul tinerilor unui mod de viata sanatos - fara alcool si tigari.

La data de 1 Iunie, in contextul celebrarii zilei apararii copiilor, in parcul Central din or. Tiraspol au fost organizate concursuri, competitii sportive, au fost demonstrate spoturi video despre modul sanatos de viata. Rezultatele chestionarii din cadrul acestui eveniment au scos in evidenta faptul ca majoritatea participantilor au inceput sa perceapa alcoolul si tigarile ca niste substante narcotice. Multi dintre cei chestionati si-au manifestat dorinta de a interzice fumatul in locurile publice, inclusiv in baruri, cafenele si restaurante.
În luna Iunie, voluntarii organizatiei «Zdorovie pocolenii» au organizat seminare similare la locul de trai in cadru a 3 cluburi de tineret.

În luna August, organizatia «Sag Navstreciu» va organiza pentru membrii clubului «Viata Sanatoasa» un mars turistic cu canoe dea lungul Nistrului.

Pe parcursul procesului de implementare a proiectului noi am primit aprecieri pozitive din partea profesorilor si invitatii de a organiza activitati similare pentru toti elevii acestor scoli.

Dorim sa multumim Directiei Învatamint si Inspectiei sanitaro-epidemiologice din Tiraspol pentru cooperare si organizatiilor care au sustinut acest proiect: IREX Moldova si USAID.

 

Valentina Liulenova, «Zdorovie pocolenii»
Raisa Asauliac, «Sag Navstreciu»

Buletin Promo-LEX