Alternative de creștere a culturilor inofensive în zona de protecție a rîului Bîc



IMG 5938 2

Mâine, 30 ianuarie 2015, cu începere de la orele 10.00 în incinta primăriei comunei Chetrosu, raionul Anenii Noi, vor avea loc consultări publice cu producătorii agricoli, autoritățile publice locale și serviciile raionale de specialitate  din raion vis-a-vis de alternativele de creștere a culturilor inofensive în zona de protecție a rîului Bîc.

La eveniment vor participa reprezentanți ai Centrului Național de Mediu, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară, Consiliului de Bazin Bîc, Inspecției Ecologice Anenii Noi, Consiliului Raional Anenii Noi, Centrului de Sănătate Publică Anenii Noi, Inspectoratului de Poliției Anenii Noi și Procuraturii Anenii Noi precum și producători agricoli din localitate, care utilizează apa poluată din rîul Bîc pentru irigarea culturilor agricole cultivate în imediata apropiere a rîului Bîc.

Acest eveniment este organizat în urma Ședinței Consiliului Raional Anenii Noi, la care au participat și reprezentanții Consiliului de Bazin Bîc la data de 28 septembrie 2014. În cadrul ședinței respective a fost luată decizia nr.03-01 din 18 septembrie 2014 privind situația rîului Bîc și măsurile de ameliorare a acestuia. Participanții ședinței de atunci au menționat că indicatorii chimico-biologici alarmanți ai apei din rîul Bîc, au consecințe grave asupra sănătății populației. Datorită depășirii concentrației maximal admisibile în apa rîului, care sunt deversați în amonte, s-au identifică următoarele priorități:

  • Limitarea deversărilor în apele rîului Bîc  și a surselor de poluare;
  • Consolidarea eforturilor autorităților responsabile de reducere a surselor de poluare;
  • Amenajarea spațiilor de protecție și a fîșiilor de protecție a apelor;
  • Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentară să verifice periodic conţinutul de nitraţi şi alte elemente chimice în producţia crescută supusă realizării şi să informeze populaţia raionului despre impactul asupra sănătății;
  • Înaintarea demersurilor către Guvernul RM și Parlament cu solicitarea de a efectua unele schimbări în legislaţie privind înăsprirea sancţiunilor pentru cei ce poluează mediul înconjurător;
  • Declararea rîului Bîc drept zonă de criză ecologică;
  • Interzice comercializării producţiei crescute şi irigate cu apele din rîul Bîc;DSC 0847 3
  • Solicitarea de la mun. Chişinău de a efectua un audit în privinţa poluării apelor rîului Bîc pe segmentul pînă la intrarea în raionului Anenii Noi.


De asemenea, în cadrul evenimentului de mîine invitații  vor prezenta metode alternative și inofensive de cultivare a produselor agricole în regiune, care nu necesită irigare din rîul Bîc. Amintim că în luna iulie 2014, Centrul Național de Mediu a organizat o serie de astfel de consultări publice cu fermierii în raionul Anenii Noi, în localitățile unde se practică irigarea culturilor agricole cu apa poluată din rîul Bîc.

Pentru detalii vă rugăm să ne contactați la nr: 022 83 67 27. Persoană de contact Mihai Mustea, Manager de Program, Centrul Național de Mediu.

 

Această activitate face parte din proiectul "Rîurile noastre – provocarea apelor transfrontaliere" este finanțat de Programul de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD și cofinanțat de Fundația EcoCatalyst Foundation.

 

2a94648a81fb80a26ff8cb44b8d74711b329d0af082c5618747e707ce1ca8e872 jpg

eco cat