Lecție de educație mediatică la Cimișlia



Vizitele la liceele din diverse localități ale țării în cadrul proiectului Promovarea educației mediatice în rândurile cetățenilor continuă, prima destinație a anului 2015 fiind orașul Cimișlia. Pe data de 16 ianuarie, mai mulți elevi de la liceulMihai Viteazul din localitate au participat la o lecție de educație mediatică, moderată de jurnalista Liliana Barbăroșie, de la postul de radioEuropa Liberă.

În cadrul activității, liceenii au aflat mai multe despre ce înseamnă jurnalismul de calitate, dar și despre consumul  mediatic responsabil. ”Un canal media independent trebuie să funcționeze ca o afacere, iar venitul obținut din publicitate să fie suficient pentru a acoperi costurile de întreținere și salariile. Din păcate în Moldova avem destul de puține asemenea instituții, iar restul sunt susținute de politicieni sau oameni de afaceri, care își promovează astfel interesele, deseori recurgând la tehnici de manipulare”, le-a spus tinerilor Liliana Barbăroșie.

Jurnalista a mai precizat că este important ca orice știre, dar în special cele conflictuale, să prezinte punctele de vedere ale tuturor părților implicate. De asemenea, informațiile trebuie să fie verificate anterior publicării, și să prezinte fapte, nu opinii.  ”O știre care începe cu opinia cuiva, spunând că un anumit lucru ar putea să se întâmple, practic nu este o știre, dar de cele mai multe ori unii consumatori media le consideră adevărate. Asemenea știri întâlnim frecvent în campanii electorale, iar ulterior se dovedesc a fi doar niște informații manipulatorii”, a adăugat L. Barbăroșie.

Implicându-se activ în discuții, elevii au menționat faptul că educația mediatică este un domeniu actual, iar pericolul manipulării de multe ori nu este conștientizat.

”Îmi place să mă informez în fiecare zi, pentru că doar informându-mă pot fi o persoană liberă. Totuși, cu regret, în Moldova am impresia că o mare parte a știrilor urmăresc scopul de a ne manipula”, a menționat Elena Prohnițchi, elevă în clasa a XII-a.

Colegul său, Gheorghe Estrati a adăugat: ”Mulți dintre noi nu pot alege și filtra informațiile transmise de diverse posturi de televiziune, iar știrile incorecte pe care le consumăm ne transformă în cetățeni manipulați. Orice informație trebuie mai întâi verificată, iar apoi acceptată”.

Lecția de educație mediatică a fost desfășurată în cadrul proiectului "Promovarea educației mediatice în rândurile cetățenilor" ("Promoting media literacy among Moldovan citizens"), implementat de CJI, în perioada martie 2014 – aprilie 2015, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.