RISE Moldova anunță startul proiectului “Relansarea jurnalismului de calitate în Republica Moldova”



LOGO RISE Moldova

Chișinău, 5 ianuarie 2015

RISE Moldova (Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială din Moldova) în colaborare cu RISE Project România și OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) anunță startul proiectului "Relansarea jurnalismului de calitate în Republica Moldova".

Scopul principal al proiectului este de a contribui la creșterea calității mass-media locale și naționale printr-o serie de activități interactive, care sunt gândite să ajute jurnaliștii din Republica Moldova să utilizeze tehnici inovative de documentare, redactare și prezentare a subiectelor de presă publicului larg, inclusiv, printr-o abordare multimedia. Proiectul va facilita crearea și menținerea unui dialog activ, bazat pe schimb de experiență și competențe între jurnaliștii care activează în mass-media de limbă română și de limbă rusă.

RISE Moldova va crea o platformă de discuții despre principalele probleme cu care se confruntă jurnaliștii din Republica Moldova, pentru a reaminti și a reseta standardele jurnalismului de calitate. Această platformă va reuni nu doar reprezentanți ai instituțiilor mass-media, dar și activiști, bloggeri și programatori.

De asemenea, în cadrul acestui proiect, RISE Moldova va organiza un program de training-uri și workshop-uri, intitulat "We RISE Investigative Journalism". Instruirile sunt dedicate unui grup de jurnaliști din presa de limbă română și rusă, selectați în urma unui concurs public. Participanții vor fi încurajați să realizeze 24 de investigații jurnalistice dintre care cinci transfrontaliere. Pentru fiecare investigație publicată, jurnaliștii vor primi onorarii care variază între 300-600 USD, în dependență de complexitatea materialelor.

Programul de training-uri "We RISE Investigative Journalism" se va desfășura lunar, pe o perioadă de un an. Jurnaliști din presa independentă locală/regională și națională, vor fi familiarizați cu instrumente și tehnici moderne de documentare a subiectelor de presă, cum ar fi: lucrul cu bazele de date deschise și închise, naționale și internaționale; modalități de prezentare grafică a datelor; fact-checking (verificarea datelor); indexarea, criptarea și securizarea informațiilor. Workshop-urile vor fi ținute de traineri din țară și din străinătate, membri ai RISE Moldova, RISE Project România și OCCRP.

Proiectul mai are o componentă de training-uri pentru un grup de programatori care vor lucra cu jurnaliști și instituții media. Pe parcursul a două sesiuni de training-uri, aceștia vor dezvolta, sub îndrumarea experților din străinătate, soft-uri, gadget-uri, info-grafice interactive și alte aplicații care să ofere soluții IT pentru activitatea mass-media. Cele mai originale și inovative idei vor fi preluate de redacțiile interesate și le vom susține financiar prin intermediul unor granturi mici.

Totodată, RISE Moldova va oferi granturi mici pentru jurnaliști și instituțiile media din presa scrisă și audiovizuală care vor aplica cu proiecte ce au drept scop alinierea la standardele internaționale și jurnalism de calitate.

Proiectul "Relansarea jurnalismului de calitate în Republica Moldova" este realizat în colaborare cu OCCRP și RISE Project România, cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

RISE Moldova (www.rise.md) este o organizație neguvernamentală, non-profit, care a fost fondată în martie 2014 de un grup de jurnaliști de investigație din Republica Moldova. RISE Moldova investighează crima organizată și face conexiuni din zone off-shore, dezvăluie scheme de spălare a banilor din Europa de Est, scheme de corupție, contrabandă, trafic de arme și scoate la lumină afacerile ascunse ale politicienilor.

RISE Project (www.riseproject.ro) este o organizație a jurnaliștilor de investigație din România, fondată în ianuarie 2012 de un grup de jurnaliști de investigație, graficieni și programatori.

OCCRP (www.occrp.org) este una dintre cele mai mari organizații din lume și cel mai mare centru transfrontalier al jurnaliștilor de investigații. Activitatea OCCRP este concentrată în mare parte în Europa de Est, Balcani și Rusia.

Pentru mai multe detalii contactați:

Olga CEAGLEI - Asistent de proiect, RISE Moldova

GSM: (+373) 68850555   E-mail: olgaceaglei.rise@gmail.com