”Două maluri prinse-n horă” la Soroca



Acest proiect este realizat cu asistenţa Programului

“Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”

finanţat de Uniunea Europeană,

co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare

Două maluri prinse-n horă” la Soroca

Pe 6 decembrie 2014 s-a desfăşurat cel de-al doilea concert din cadrul proiectului “Două maluri prinse-n horă”. Evenimentul s-a produs în oraşul Soroca, pe scena Palatului de Cultură evoluând 2 colective artistice: Ansamblul de dansuri populare ”Veselia” din Chişinău şi colectivul de dansuri „Speranţa” din satul Speia, raionul GrigoriopolSorocenii s-au delectat cu un program de dansuri populare moldoveneşti, ţigăneşti şi ucraineşti. De altfel, directorul Casei de Cultură din Speia, ex-conducătorul artistic al colectivului "Speranţa", ne-a mărturist că venirea la Soroca este ca un gest de recunoştinţă pentru toţi, care au contribuit la formarea ei ca şi coreograf.  "Am făcut studii la Soroca, pe soţul meu tot la Soroca l-am cunoscut şi iată-mă din nou aici peste 20 de ani. Deşi oraşul arată altfel, oamenii tot sufletişti şi inteligenţi au rămas. Mulţumesc mult pentru această oportunitate de a retrăi tinereţea", a spus Nadejda Cichirlan. Tot de la dumneai era să aflăm că colectivul "Speranţa" a împlinit în acest an 20 de ani de activitate, iar mai nou în fruntea lui este Eugen Doga, un tânăr perseverent şi talentat. Acesta ne-a relatat că după ani buni ca şi dansator, a acceptat provocarea de a se manifesta ca şi coreograf după absolvirea facultăţii. "Acest proiect îmi vine ca o mănuşă în realizarea visurilor, pentru că încurajează copiii să menţină tradiţiile noastre milenare şi să-şi dorească o mai multă implicare şi mă motivează să depun mai mult efort să fim auziţi şi, mai ales, văzuţi şi apreciaţi de întreaga republică", a spus Eugen Doga.

Artiştii din Ansamblul "Veselia", la fel, îşi doreau mult un spectacol în "Capitala tineretului-2014".  "Pe de o parte echipa noastră de tineret poate face un schimb de opinii, viziuni cu adolescenţii din nordul ţării, pe de altă parte, grupul nostru de seniori pot demonstra că sunt încă o forţă în dans şi pot stimula pe semenii săi să-şi încerce puterile, chiar şi la o vârstă aparent târzie pentru această pasiune",  a relatat coreograful ansamblului, Cristina Ivanov.

Noutatea concertului a fost prezenţa interpretei Cristina Serbin. Cunoscută iubitorilor de muzică corală atât din ţară, cât şi din România, cantautoarea şi-a propus să testeze reacţia publicului la propriile creaţii, ea prezentându-i câteva melodii dedicate ţării şi părinţilor. "O ţară avem şi părinţi sunt, deopotrivă, importanţi pentru noi toţi, fie că suntem în partea dreaptă, fie în partea stângă a Nistrului. Astfel, am decis să contribui şi eu prin ceea ce ştiu să fac, la contopirea neamului şi la conştientizarea că suntem oameni oriunde am fi", a menţionat Cristina Serbin.      

Cel mai mult de câştigat a avut publicul prezent în sala Palatului de Cultură. Deşi într-un număr mic, acesta a aplaudat îndelung şi s-a ridicat în picioare, mulţumind dansatorilor pentru clipe de revelaţie. Printre spectatori a fost şi interpretul de muzică folc Anatol Rudei. "A fost spectaculos, dansatorii aceştia merită toată admiraţia. M-au impresionat prin dansurile teatralizate, toate au fost profesionist regizate şi interpretate. Şi ideea este una nobilă, demnă de multiplicat", a spus el.

De altfel, mesajul social al proiectului a fost perceput clar de soroceni. Toţi cei intervievaţi au răspuns că prin această serie de spectacole se promovează relaţiile de prietenie dintre oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului şi că "... de fapt, aceste legături nu vor fi întrerupte niciodată. Acolo ne sunt rudele, oamenii apropiaţi şi nu avem cum să ne lăsăm de ei...", a mărturisit Tatiana, una dintre spectatoare.

Reamintim că primul spectacol a avut loc în satul Speia, de pe malul stâng al Nistrului. Programul pentru acesta, cât şi pentru toate cele 6 concerte, incluse în proiect, a fost pregătit în comun, printr-un transfer de experienţă de la colectivul artistic din Chişinău către cel din Tiraspol. De asemenea, au fost confecţionate costume de dans de către meşterii populari, orchestrate şi înregistrate piesele muzicale, în special pentru acest proiect, dar şi pentru continuitatea lui.

Următorul eveniment cultural se va desfăşura în oraşul Comrat, în luna ianuarie 2015. Acţiunile sunt parte a proiectului ”Două Maluri Prinse-n Horă” şi se desfăşoară cu suportul financiar al Uniunii Europene şi PNUD în cadrul Programului ”Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Scopul proiectului este apropierea comunităţilor de pe amblele maluri ale Nistrului şi consolidarea încrederii reciproce prin intermediul  propagării valorilor şi tradiţiilor culturale strămoşeşti, a dansului şi cîntecului popular autohton, inclusiv al minorităţilor etnice care convieţuiesc în Moldova (găgăuzi, bulgari, ruşi, ucraineni, romi, beloruşi).

Persoana de contact:

Dragostina Vicol

Consultant PR Ansamblul ”Veselia”

tel: +(373) 69 260 592