”Eu sunt pentru o viață fără violență față de femeile și fetele cu dizabilități”



”Eu sunt pentru o viață fără violență față de femeile și fetele cu dizabilități”

În perioada 1 noiembrie – 10 decembrie Asociația MOTIVAȚIE din Moldova a implementat o serie de activități cu implicarea femeilor și fetelor cu dizabilități la subiectul violenței împotriva acestora. Aceste evenimente  au fost organizate cu suportul Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor din Moldova (UN Women),  în cadrul campaniei internaționale „16 Zile de Activism împotriva Violenței Domestice”.

Primul eveniment - Masa Rotundă cu genericul ,,Recunoașterea și combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor cu dizabilități”, s-a desfăşurat în data de 14 noiembrie 2014, la Hotelul „Codru” din Mun. Chişinău. La acesta au participat cca 44 persoane, dintre care experți naționali în domeniul violenței, tinere fete și femei cu diverse tipuri de dizabilități, reprezentanți ai diferitor instituții relevante din domeniu. Scopul evenimentului a fost de a dezbate diverse cazuri și forme de violență aplicate femeilor și fetelor cu dizabilități. Totodată, evenimentul a contribuit la evidențierea barierelor ce împiedică femeile și fetele cu dizabilități să beneficieze de protecție în situații de violență.

În data 27 noiembrie 2014 Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a organizat o conferință de presă. Scopul conferinței a fost de a aduce la cunoștință publicului larg și autorităților publice abilitate în domeniul protecţiei sociale şi societăţii civile - Rezoluția elaborată de către femeile și fetele cu dizabilități din Moldova la subiectul violenței.

Rezoluția a venit să atenționeze despre barierele și problemele identificate la femeile cu dizabilități cum ar fi: accesul limitat la informația ce ține de prevenire și combaterea violenței, specialiști necalificați în domeniu și conlucrare ineficientă între autorități, frica și curajul de a vorbi despre actele de violență, prejudecată și neîncredere față de autorități etc.

Pliantul informativ „Eu sunt pentru o viață fără violență față de femeile cu dizabilități”, a fost elaborat cu scopul ca să prevină și să informeze în special femeile și fetele cu dizabilități despre măsurile de prevenire și protecție împotriva violenței.

Aceste materiale pot fi descărcate aici:

Rezolutia - (aici)

pliantul RO - (aici)

pliantul RU - (aici)

poze - (aici)

 

Aceste materiale pot fi utilizate cu scopul de a prelua și disemina informațiile din acestea în activitatea DVS. Sperăm că vă vor fi utile în analiza părerilor femeilor și fetelor cu dizabilități despre domeniul violență. Inclusiv propunem ca acestea materiale sa fie luate în considerație la etapa de elaborare a strategiilor și politicilor ce vizeaza acest domeniu."

Pentru informații suplimentare contactați:

Ludmila Iachim, coordonatoare proiecte, Asociația ,,MOTIVAȚIE” din Moldova

Telefoane de contact: 0 22 66-13-93 / 0 696 54 316

E-mail: ludmila@motivation-md.org.