Tinerii cu nevoi speciale sunt pregătiţi să se angajeze în câmpul muncii



WJR training16 tineri cu dizabilităţi aflaţi în căutarea unui loc de muncă au finalizat, pe data de 19 noiembrie 2014, prima etapă a programului de pregătire pentru angajare şi plasare în câmpul muncii, care este organizat de Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi. Tinerii au parcurs împreună cu cei doi trainerii, Cătălina Iucal şi Veronica Volcov, 2 module de instruire şi o şedinţă de evaluare, învăţând să-şi elaboreze CV-ul, conform standardului Europass, să alcătuiască o scrisoare de intenţie şi să identifice ofertele de muncă. De asemenea, ei au exersat cum trebuie să se prezinte la interviul de angajare şi cum să comunice cu angajatorul.

În cadrul training-ului, tinerii au avut posibilitatea să facă teste de dexteritate şi să-şi evalueze aptitudinile profesionale, iar la şedinţa de evaluare au aflat care sunt domeniile lor ocupaţionale. Tinerii au beneficiat şi de oportunitatea de a se întâlni cu Roman Munteanu, directorul companiei  GPI Holding. Ei au aflat mai multe despre aşteptările angajatorilor din domeniul tehnologiilor informaţionale faţă de candidaţii care doresc să obţină un loc de muncă în acest sector.

“Programul de pregătire pentru angajare şi plasare în câmpul muncii m-a ajutat să aflu cum să mă pregătesc pentru interviul de angajare. Am aflat despre faptul cât de important este ca persoanele cu dizabilităţi să fie angajate în mod legal la serviciu.”, a remarcat Ana Nicolau, una din participantele programului de instruire.

În a doua fază a programului, tinerii vor fi ajutaţi de doi consilieri în angajare să identifice locul de muncă potrivit, să se pregătească pentru interviul de angajare şi, după necesitate, să medieze angajarea lor la serviciu. Consilierii vor ajuta tinerii cu nevoi speciale să însuşească şi să realizeze sarcinile la locul de muncă, iar în anumite cazuri vor încerca să ajusteze sarcinile de muncă conform abilităţilor persoanei.

Programul de pregătire pentru angajare şi plasare în câmpul muncii se desfăşoară în cadrul proiectului Oportunităţi mai bune de angajare pentru persoanele cu dizabilităţi din Moldova, realizat de Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, cu suportul financiar al organizaţiei World Jewish Relief (WJR) din Marea Britanie. Activităţile proiectului au fost lansate pe 1 august 2014 şi este preconizat să fie realizat până la 30 iunie 2015. Pe parcursul perioadei de implementare mai sunt prevăzute elaborarea unei strategii naţionale pentru angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi şi organizarea unui concurs pentru cel mai bun angajator a persoanelor cu dizabilităţi.


Informație de contact
______________________________________________________________________

Ion Bulicanu

Coordonator de proiect

E-mail: ion.bulicanu@advocacy.md
Tel/fax: 022 287090