Biblioteca sateasca – furnizor de servicii pentru adulti



Dezvoltarea  noilor servicii pentru adulti  in  bibliotecile  publice   a fost initiata din luna mai a acestui an, prin colaborarea   Asociatiei Obstesti ”Mostenitorii” mun. Balti  si Sectia Cultura pentru impementarea proiectului ”Biblioteca sateasca – furnizor de servicii pentru adulti” in localitatile rurale a raionului Riscani. Proiectul este finantat de Asociatia Universitatilor Populre din Germania (DVV International).  Din 49 biblioteci publice au fost antrenate intr-n sir de instruiri doar 15,  din care, in urma unui concurs riguros au obtinut mini-granturi doar 8 biblioteci.

Obiectivul general al proiectului  - dezvoltarea serviciilor educationale de insertie sociala pentru adulti din grupurile vulnerabile in cadrul bibliotecilor satesti.

Pentru atingerea obiectivului au fost realizate:

  •   Sensibilizarea reprezentantilor organelor APL la posibilitatile de modernizare a bibliotecilor publice;
  •   Dezvoltarea competentelor bibliotecarilor in vederea dezvoltarii unor servicii inovative;
  •   Diseminarea noilor practici.

Penrtu realizarea obiectivului general s-au desfasurat un sir de ateliere  informative de construire a misiunii si viziunii bibliotecii moderne si traininguri la care au fost identificate analize de nevoi, formarea competentelor de planificare si facilitare a activitatilor, pilotarea activitatilor sau mini-proiectelor in comunitati,  dezvoltarea unui produs inovativ si participarea in Zilele Educatiei Adultilor.

Locul desfasurarii activitatilor a fost diferit: biblioteca publica oraseneasca,  tabara ”Vulturas” din s. Saptebani,  tabara de instruire din s. Druitoarea Veche.            

La  30 septembrie in incinta Consiliului Raional Riscani a avut loc masa rotunda  ”Educatia Adultilor – un imbold spre schimbare: idei, intentii, posibilitati”, unde factorii-cheie din raion au discutat despre rolul si oportunitatile bibliotecii publice la etapa actuala. La eveniment au participat reprezentanti de la AO „Mostenitorii”   si Adela Scutaru –Gutu, directorul reprezentantei  DVV International Moldova. Tot in aceasta zi au fost nominalizate bibliotecile care au obtinut granturi in suma de pina la 9500 lei.

In urma acestui fapt fiecare din bibliotecile numite mai jos, facând o analiza profunda a nevoilor comunitatii au inceput sa livreze   servicii noi pentru educatia adultilor din grupuri social vulnerabile :

- ”Alfabetizare in domeniul TI”biblioteca publica s. Mihailenii /sefa bibliotecii L. Dodita/ . Biblioteca publica va initia acest serviciu si va oferi grupului-tinta din 12 persoane posibilitatea de a invata rapid calculatorul. Biblioteca dispune de 4 calculatoare conectate la Internet.

- ”Educatie adultilor in utilizare TI” – biblioteca publica s. Singureni / sefa  bibliotecii Martiniuc Raisa/. Biblioteca publica din localitate, dispunind de calculator si conectare la Internet, va dezvolta un serviciu de educatie destinat persoanelor care doresc sa studieze calculatorul.

- ”Instruirea in domeniu TI” - Biblioteca Publica Oraseneasca or. Riscani, dotata cu echipament modern /5 calculatoare conectate la Internet/, care deja presteaza servicii in domeniuTehnologiilor Informationale, a definit problema grupului- tinta din 12 persoane, care  nu poseda abilitati de minuire a calculatorului. Aceasta problema in multe cazuri impedica angajarea la un loc de munca decent.

 - ”Cum sa ne prelungim viata activa in pofida vârstei inaintate” - biblioteca publica s. Grinauti /sefa bibliotecii Plamadeala Svetlana/. Prin desfasurare a acestui proiect, 20 de persoane in etate din comunitate vor detine competente de monitorizare a propriei sanatati, de acordare a primului ajutor in caz de crize de sanatate, de pregatire si utilizare a remediilor naturiste.

- ”Cresterea si ingrigirea florilor de gradina”- biblioteca publica s. Pirjota /sefa bibliotecii Cericov Dina/. Acest proiect prevede specificul cresterii florilor de gradina. De el sunt cointeresate partea femenina a cititorilor fideli ai bibliotecii. Se prevede  ca in  timpul apropiat  participantii  sa amenajeze un strat de flori linga biblioteca.

- ”Crearea clubului sanatatii” biblioteca publica s. Hiliuti /sefa bibliotecii Gribincea Andriana/. Impreuna cu grupul-tinta, care participa la proiect se va petrece un sir de activitati care vor aborda problema  starii si utilizarii apei calitative din localitate. Impreuna cu membrii clubului  prin suport al proiectului si contributia APL  vor contribui la curatirea si  amenajarea a doua izvoare din afara satului, a unei fintini in curtea scolii si crearea  unui spatiu de odihna.

-  Furnizarea serviciilor de instruire a ghizilor turistici” biblioteca publica oraselului Costesti/sefa bibliotecii Gavriliuc Silvia/. In urma  acestui proiect  se vor  instrui doritorii de a deveni ghizi din populatia localitatii. Se va colecta informatie cu privire la obiectele turistice din zona, se va crea baza de date, se vor stabili rutele turistice si tematica excursiilor.

- ”Arta de a fi Bunic-Parinte” – biblioteca publica s. Horodiste/sefa bibliotecii Briceag Angela/. Este abordata problema relatiilor  intre bunici si nepoti, lasati sub tutela lor in urma  plecarii parintilor la munca peste hotare . Serviciul va oferi posibilitati ca bunicii sa fie familiarizati cu specificul comunicarii eficiente cu copii si adolescenti, cu modalitatile de monitorizare a comportamentului minorilor, cu modalitatile de ingrijire igienica si sanitara a copiilor.

     Educatia adultilor are drept scop oferirea de formare profesionala  cu obiectivul de a-i incuraja:

- Sa devina angajabili;

- Sa dobindeasca noi cunostinte;

- Sa se dezvolte din punct de vedere personal;

- Sa se socializeze cu alti adulti care invata;

- Sa se simte impliniti personal;

- Sa devina membri activi ai comunitatii;

- Sa cistige venit legal si sa traiasca in demnitate.

     Deci, in urma implementarii proiectului putem constata, ca educatia adultilor este absolut necesara in lumea noastra aflata in schimbare, deoarece o multime de lucruri s-au schimbat si continua sa se schimbe la nivel global: se dezvolta tehnologii noi, cresc cerintele legate de politici noi in lumea afacerilor si de echipamentele de inalta tehnologie folosite de multe institutii si interprinderi.  Si anume bibliotecile publice, care se vor transforma in centre comunitare activ vor participa la educatia adultilor. Si atunci adultii vor  avea puterea de a lua initiativele responsabile pentru a-si modela propria viata si a comunitatii lor sau societatea din punct de vedere economic, social si politic.

Directorul Bibliotecii Publice Orasenesti Riscani Galina Sacaliuc