Societatea civilă solicită Președintelui Republicii Moldova să verifice informaţiile despre candidaţii la funcţia de judecători şi să-i admită în sistem doar pe cei cu reputaţie ireproşabilă



La 17 septembrie 2014, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus Președintelui Republicii Moldova numirea, pe un termen de 5 ani, în funcția de judecător în diverse judecătorii din mun. Chișinău a următorilor candidați: Petru HARMANIUC (Judecătoria Rîșcani), Lucia BAGRIN (Judecătoria Centru), Corneliu CREȚU (Judecătoria Centru), Maria COZMA (Judecătoria Ciocana) și Natalia BERBEC (Judecătoria Buiucani) (hotărârile CSM nr. 733/24, 734/24, 735/24 și 736/24).

Încă în vara anului 2013, în mass-media au apărut mai multe informații care ridică diverse suspiciuni în ceea ce privește integritatea și reputația persoanelor sus-menționate. În special, informațiile se referă la averi ce nu corespund veniturilor sau averi nedeclarate, conflicte de interese, relații cu persoane controversate, precum și pretinse implicări în activități ilegale.

Atât legislația națională, cât și standardele internaționale prevăd că la funcția de judecător pot candida persoane care corespund mai multor criterii, printre care și reputație ireproșabilă.

În acest context, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, alături de alte treisprezece ONG-uri au expediat Președintelui Republicii Moldova un apel în care solicită verificarea informaţiilor despre candidaţii la funcţia de judecători şi admiterea în sistem doar a celor cu reputaţie ireproşabilă. Apelul a fost expediat spre informare Consiliului Superior al Magistraturii și Serviciului de Informații și Securitate.