Proiectul ”Două maluri prinse-n horă” face pași încrezători



Acest proiect este realizat cu asistenţa Programului

“Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”

finanţat de Uniunea Europeană,

co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare

 

Proiectul ”Două maluri prinse-n horă” face pași încrezători

Luna octombrie aduce, după 25 de ani, o premieră culturală pentru întreagă Moldovă. E vorba de o serie de concerte de dansuri populare pe ambele maluri ale Nistrului cu implicarea colectivelor artistice ”Veselia” din Chișinău și ”Raduga”, ce aparține  Casei de copii din Tiraspol. Concertele sunt parte a unui proiect sprijinit financiar de Uniunea Europeană şi PNUD prin Programul “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Pregătirile către eveniment sunt în toi pe ambele maluri ale râului. Coreografii și pedagogii muzicali ai Ansamblului ”Veselia” din Chișinău oferă master class-uri, montează dansuri populare și învață copiii tiraspoleni cântece populare moldovenești și colinde. La rândul său, coreografii din Tiraspol fac vizite de studiu și asistă la repetițiile Ansamblului ”Veselia”.  Iată câteva din opiniile protagoniștilor horelor și sârbelor moldovenești la concertele, ce vor urma.

Iulia Ianova, Prim coreograf ”Raduga” Tiraspol: ”Sinceră să fiu, am fost un pic surprinsă când am văzut că copiii noștri relativ repede au început a cânta în limba română, deși inițial făceau mișto. Credeam că va fi mai dificil, dar mă bucur că m-am înșelat.  Colaborarea cu ”Veselia” este o experiență unică, pe care mi-ași dori să nu se mai termine. În vizita de studiu la ei am văzut cum se muncește în ”Veselia”, m-am convins că acest colectiv reprezintă un model frumos pentru noi. Eu sunt convinsă, că copiii din Tiraspol vor avea multe de învățat de la cei din Chișinău, când se vor vedea la concertele comune și asta îi va ambiționa să devină mai perseverenți, deoarece sunt talentați. Avem un mare noroc de acest proiect, ce ne creează condițiile necesare și face totul că sa propagăm cultura neamului nostru. Abia aștept concertele comune cu Veselia, deși trebuie să recunosc că am emoții pe măsură, ce se apropie primul concert din octombrie”.

 

Cristina Ivanov, Coreograf, Ansamblul Popular ”Veselia”: ”Este o experiență inedită pentru mine de a colabora cu copiii din Tiraspol și mă așteptam că va fi mai dificil să montez cu ei  dansurile populare moldovenești, pentru că nu cunoșteam nivelul lor de pregătire artistică, atitudinea față de acest proiect... Am fost plăcut surprinsă să văd cât de repede au însușit copiii pașii de dans. Tot respectul pentru coreografii din Tiraspol pentru munca, pe care o depun cu copiii orfani de acolo.”

Nastea, 15 ani, Chișinău: ”Ne pregătim cu mare entuziasm de concertele comune cu copiii din Tiraspol. Sunt curioasă să aud și să văd, cum ei vor interpreta  cântece moldovenești și vor dansa. Cred ca va fi interesant”.

Ana, 12 ani, Tiraspol: "Îmi place mult să dansez. În ansamblul ”Raduga” însușim dansuri populare rusești, ucrainene, moldovenești și altele. Mai nou am început să cânt cântece moldovenești. E o adevărată  provocare pentru că eu nu cunosc româna, în schimb, să cânt în română îmi reușește datorită pedagogului muzical din Chișinău, care mă susține, mă încurajează ".

Cornel, 14 ani, Chișinău: ”Nici o dată nu am dansat în partea stângă a Nistrului și nici nu am văzut cum se dansează acolo. Vreau să vad cum vor dansa ei ”Hostropățul” nostru. Sper ca publicul de acolo să ne aplaude și pe noi”.

Andrei, 14 ani, Tiraspol: ”După repetițiile mixte împreună cu coreografii Ansamblului ”Veselia” percep altfel dansurile populare moldovenești. Îmi pare mai interesant să le cunosc, în special, îmi place dansul ”Hostropăț”- este un dans ritmic, rapid și vesel. Aștept cu nerăbdare noile întâlniri”.

Alexandrina, 14 ani Chișinău: ”Vreau să ne facem prieteni cu copii din Ansamblul ”Raduga”, care știu, că nu au părinți. Știu că Cristina (Coreograful Veseliei) le montează câteva dansuri populare, iar d-na Elena (pedagogul muzical al Veseliei) îi învață câteva cântece și colinde. Ar fi interesant să-i vedem, mi-ar plăcea să dansăm împreună”.

Liuba, 14 ani, Tiraspol: După absolvirea școlii intenționez să merg la Institutul de Artă și Cultură pentru a deveni coreograf. Participând în acest proiect și cunoscând Ansamblul ”Veselia”, acumulez o experiență utilă și importantă pentru cariera mea de mai departe”.

Gheorghe Caraseni, Coordonatorul proiectului ”Două maluri prinse-n Horă”, Ansamblul ”Veselia”, Chișinău: ”Realizarea acestui proiect reprezintă o provocare pentru ambele colective artistice din Chișinău și Tiraspol, deoarece copiii din Chișinău pentru prima dată vor evolua în Transnistria, iar cei din Tiraspol - în partea dreaptă a Nistrului, dar tocmai  această provocare îi solidarizează și ambiționează. Este un deliciu să-i urmărești cum se pregătesc de concerte. M-am convins, încă o dată, că cultura adesea consolidează un neam mai mult decât alte domenii ale activității umane. Or spectacolele noastre vor fi o demonstrare elocventă în acest sens”.

În timp de artiștii repetă cu insistență pentru concerte, meșterii populari ai renumitei ”Casa Cristea” finalizează confecționarea costumelor populare pentru ambele colective culturale, Orchestra  Maestrului Vitalie Dorin - ”Rapsozii Moldovei” fac aranjamentul pieselor muzicale, pantofii de dans deja își așteaptă titularii, iar pictorii și publiciștii pregătesc spoturile publicitare. Toți sunt concentrați pe responsabilitățile sale, astfel încât către 21 octombrie să fie perfect pregătiți pentru primul spectacol. Acesta va avea loc în r-l Slobozia din stânga Nistrului, urmat de altele 5 în localitățile Camenca,Tiraspol, Soroca, Comrat și Chișinău.

 

Realizat de Dragostina Vicol,

Consultant Relații cu Publicul Ansamblul ”Veselia”