„PĂSTREAZĂ-MI LUMEA!”– campanie de informare adresată părinților ce intenționează să migreze



„Lumea mea este familie, dragoste și siguranță. Când pleci... sau plecăm în altă ţară, păstrează-mi lumea!”, spune Ionuț, personajul principal al campaniei de sensibilizare adresată părinților ce intenționează să migreze.

Campania „Păstrează-mi lumea!” este lansată la data de 4 august, de către Delegația în Republica Moldova a Fundației Elvețiene Terre des hommes, în parteneriat cu Biroul pentru Relații cu Diaspora, din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova și cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Vă rugăm să urmăriţi spotul VIDEO.

Fenomenul migraţiei populaţiei adulte în căutarea unui loc de muncă continuă să fie unul de amploare. Prin urmare, nici copiilor din Republica Moldova nu le este străin acest fenomen –  conform statisticilor, 20-25%  din copii, sau peste 150.000 copii, au unul sau ambii părinți plecați peste hotare. Fie că rămân acasă sau pleacă peste hotare împreună cu părinţii, copiii trec prin unele schimbări ce-i fac mai vulnerabili și îi expun mai multor situații de risc.

Conștientizarea și informarea pot schimba vieți. Copiii migranți, precum și copiii rămaşi acasă, nu sunt supuşi în mod automat neglijării sau abuzului. Mulţi dintre ei sunt bine îngrijiţi și protejaţi de părinții și rudele lor. De asemenea, mulți se bucură de oportunități noi în mediul lor nou. Dar, în cazul în care copiii și familiile lor sunt expuşi la riscuri și dificultăți, ei trebuie să știe unde să apeleze pentru ajutor. În Republica Moldova, Tdh a lucrat împreună cu autoritățile, comunitățile, partenerii de peste hotare, ONG-urile și agențiile ONU pentru a asigura disponibilitatea informației precum și protecție pentru cei care au nevoie de ea.” (Iveta Bartunkova, Delegatul Tdh în Republica Moldova)

În scopul de a preveni cât mai eficient situațiile de risc, campania „Păstrează-mi lumea!” încurajează părinții să conștientizeze necesitățile copiilor şi să se informeze despre cum să asigure protecția copiilor lor, chiar și odată plecați peste hotare.

O primă sursă de informare pentru fiece părinte este primăria şi/sau şcoala din localitate şi/sau Direcţia asistenţă socială şi protecţie a familiei la nivel de raion. De asemenea, unele informaţii generale pot fi accesate pe site-ul www.tdh-moldova.md (în românăîn rusă).

Persoanele care au ales să plece în Federaţia Rusă, pot beneficia de consultații gratuite printr-un simplu apel la linia fierbinte a Centrului de Integrare în Moscova „Migrația și Legea” (pentru a telefona din Moldova - (007) 926 539 13 30, pentru a telefona din Rusia - (8) 926 539 13 30). Centrul de Integrare „Migrația și Legea”, în parteneriat cu Terre des hommes Moldova, gestionează linia fierbinte începând cu luna septembrie a lui 2012.

Campania „Păstrează-mi lumea!” este parte a proiectului „FACT – Acţiune Transnaţională – Protecţia copiilor moldoveni aflaţi în situaţii de risc sau victime ale exploatării şi/sau traficului de fiinţe umane în Federaţia Rusă şi Ucraina”, care este implementat în perioada 2008-2014 de Terre des hommes Moldova, cu asistenţa financiară a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

„Combaterea traficului de ființe umane și a efectelor negative ale migrației iregulare se numără printre prioritățile politicii elvețiene în acest domeniu. Acest proiect a asistat Guvernul Republicii Moldova în adaptarea la standardele internaționale a procedurilor și practicilor de repatriere și reintegrare a copilului. În următorii patru ani, SDC va continua să sprijine inițiative în sfera migrației ce vizează diminuarea impactului negativ al fenomenului respectiv și valorificarea potențialului său în dezvoltarea țării.” (Viorica Crețu, Director Interimar de Cooperare, SDC Moldova)

Proiectul a fost desfășurat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliției, Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă, Fundația de caritate „Grijă şi atenţie copilăriei”, Centrul de Integrare „Migrația și Legea" (Federația Rusă).