Tinerii cu dizabilități se pregătesc să devină liderii de mâine



Training Leadership modulul 315 tineri cu dizabilități din diferite localități ale țării, inclusiv din UTA Găgăuzia și Transnistria, au finisat pe data de 14 iunie 2014, un curs de instruire în liderism. Pe parcursul celor trei module, trainerii de la CICO – Tatiana Țarelunga și Catalina Iucal – au ajutat participanții să învețe mai multe despre caracterul liderului, despre viziunea sa, despre metodele de comunicare cu aderenții săi, despre implementarea viziunii lor etc.

Finalizarea training-ului de liderism marchează sfârșitul doar a primei etape a programului de instruire. Astfel, tinerii cu dizabilități vor continua incursiunea lor în știința liderismului printr-o serie de ședințe de mentorat. Pe parcursul unei perioade de șase luni, fiecare participant va primi suportul unui mentor pentru realizarea obiectivelor care și le-au stabilit. Pentru atingerea acestui scop, în timpul apropiat, va fi organizat un concurs de selectare a mentorilor.

“Fiecare dintre noi are posibilitatea să se dezvolte și să devină un lider adevărat. Factorul decisiv este dorința persoanei. Dizabilitatea nu este o scuză pentru a te opri din calea spre dezvoltare ca personalitate”, a declarat Anna Podborschi, participantă la acest training.

Pentru a facilita comunicarea dintre cursanții programului de instruire în liderism, a fost creată o platformă de comunicare pe rețeaua de socializare Facebook întitulată Challenged Leaderhip. Pagina de socializare servește drept suport pentru promovarea diferitor materiale educative despre liderism, contribuind totodată la interacțiunea dintre tineri.

 Organizarea training-ului face parte din inițiativa de  instruire a unor lideri de viitor din rândul persoanelor cu dizabilități, care să promoveze activismul civic în rândul semenilor lor și a ONG-urilor din domeniul dizabilității. Activitatea face parte din proiectul “Creșterea activismului în rândul persoanelor cu dizabilități și a organizațiilor acestora”, implementat de Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități, cu suportul financiar al SMC/Sida și SOIR Moldova.

Ion Bulicanu