Promovarea şi Protecţia Drepturilor Copiilor în cadrul Sistemului de Justiţie al Republicii Moldova



UELogo TdH english RGB big

 

 

 

 

Acest proiect este finanţat de Uniunea Europeană.

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Promovarea şi Protecţia Drepturilor Copiilor

în cadrul Sistemului de Justiţie al Republicii Moldova

 

Chişinău, Moldova – 7 mai, 2014

Reprezentanţa Fundaţiei Terre des hommes-Lausanne în Moldova are plăcerea să anunţe lansarea proiectului Consolidarea competențelor organelor de drept și a coordonării intersectoriale, a societății civile pentru combaterea discriminării și a relelor tratamente aplicate copiilor în cadrul sistemului de justiție al Republicii Moldova. Proiectul, cu durata de 2 ani, este finanţat de Uniunea Europeană[1], prin intermediul Instrumentului European pentru democraţie şi drepturile omului (IEDDO) şi Instrumentul European de parteneriat şi vecinătate (IEPV).

În fiecare an, aproximativ 2000 de copii vin direct sau indirect în contact cu sistemul de justiţiei al Republicii Moldova. Fie că sunt victime, martori sau infractori, pentru toate cazurile este la fel de important să fie asigurat copiilor un sistem ce le înţelege vulnerabilităţile specifice şi le respectă drepturile. Deşi Moldova dispune de un cadru legislativ primar de protecţie a copilului pe durata urmăririi penale sau judecării cauzei, mai multe rapoarte de activitate anuală a sistemului de justiţie denotă incidente repetate de desconsiderare, victimizare secundară şi acces limitat la informaţii a copiilor victime, martori sau infractori. Datele disponibile şi consultările experţilor relevă faptul că cele mai frecvente cazuri de maltratare și discriminare pot apărea anume la primul contact cu sistemul de justiție.

În această ordine de idei, proiectul are drept scop reducerea cazurilor de discriminare şi maltratare a copiilor pe parcursul contactului timpuriu a acestora cu sistemul de justiţie din Moldova. Cu un accent puternic asupra participării copiilor şi societăţii civile, proiectul colaborează îndeaproape cu toţi actorii implicaţi, în vederea asigurării durabilităţii. Proiectul a fost dezvoltat în urma dialogului dintre Terre des hommes Moldova şi Inspectoratul General al Poliţiei, pentru a contribui la consolidarea capacităţilor angajaţilor poliţiei în sfera justiţiei pentru copii. Prevederea este menţionată şi de Reforma Naţională a Sistemului de Protecţie a Copilului, dirijată de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi de Strategia de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016.

Proiectul este construit în jurul a 3 drepturi fundamentale ale copiilor, şi anume: dreptul de a fi tratat cu demnitate şi compasiune; dreptul de a fi protejat în faţa discriminării; dreptul de a fi informat. Prin implicarea a 3 grupuri-ţintă – ofiţeri de poliţie, membri ai mecanismului de coordonare inter-sectorială, copii şi părinţi/persoane în grijacărora se află copiii – activităţile proiectului urmăresc să asigure respectarea drepturilor sus-menţionate.

În primul rând, proiectul va consolida capacităţile ofiţerilor de poliţie activi şi în formare de a identifica, respecta şi răspunde drepturilor şi necesităţilor copiilor ce intră în contact cu legea. În al doilea rând, va fi consolidată coordonarea activităţilor organelor de ordine publică, societatea civilă şi structurilor de protecţie a copilului în vederea susţinerii cooperării dintre toţi actorii responsabili de bunăstarea copiilor în contact cu legea.

Per total, cel puţin 200 de ofiţeri activi de poliţie şi 450 de profesionişti din domenii conexe protecţiei copilului vor participa la programul de instruire al proiectului, ce va fi în continuare implementat la nivel naţional. Pe lângă aceasta, va fi elaborat un curriculum dedicat ofiţerilor de poliţie în pregătire şi introdus în programul de învăţământ al Academiei de Poliţie a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

La fel de important e şi obiectivul de a îmbunătăţi disponibilitatea şi accesul la informaţie pentru copii şi părinţi/persoane în grija cărora se află copiii, prin elaborarea de broşuri şi pliante, destinate mai ales copiilor care deja au intrat în contact cu legea. Materialele informative vor fi disponibilizate în secţiile de poliţie şi distribuite pe scară largă în şcoli şi centre medicale. Această iniţiativă va fi susţinută şi de o campanie de informare sub forma unui concurs destinat copiilor cu vârste între 14-17 ani.

Prin aplicarea unei abordări centrate pe copil şi implicarea copiilor pe parcursul proiectului, Terre des hommes şi partenerii săi vor lucra întru îmbunătăţirea experienţei copiilor care vin în contact cu legea.

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi:

Elena Croitor

Coordonator de proiect Justiţie pentru Copii

Tel: +37369951853

E-mail: elena.croitor@tdh-moldova.md

 

Despre Terre des hommes

Fondată în 1960, Terre des hommes (Tdh) este o organizaţie elveţiană care contribuie la construirea unui viitor mai bun pentru copiii defavorizaţi şi comunităţile lor. Tdh activiează în peste 30 de ţări. În Moldova se află începând cu anul 2004 şi este dedicată în totalitate satisfacerii necesităţilor tuturor copiilor şi la îmbunătăţirea sistemului de protecţie a copilului din Republica Moldova.

 


[1] Bugetul total al proiectului este 300.000 EUR (5.568.000 MDL) şi este finanţat în proporţie de 80% de Uniunea Europeana.