Mamele insistă asupra recalculării indemnizațiilor pentru îngrijirea copiilor



Femeile din grupul de inițiativă ”Mămici cu burtici” sunt în continuare deranjate de formula de calcul pentru indemnizațiile de creștere a copiilor, în special, pentru femeile neasigurate, care beneficiază de o indemnizație lunară de circa 400 lei. Autoritățile și protestatarii și-au dat întâlnire în Studioul Drepturilor Omului, unde au discutat despre șansele mamelor de a obține indemnizații demne pentru bebeluși.

După ce femeile au protestat în fața Ministerului Muncii că legile sunt în defavoarea lor și nu vor duce la stimularea natalității, Parlamentul a adoptat astăzi în prima lectură un proiect de lege care prevede modificări la Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă.

Valentina Buliga, ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a declarat că prin acest proiect se propune revenirea la situaţia existentă de pînă la 23 decembrie 2013 în cazul persoanelor care în perioada concediului de îngrijire a copilului au revenit la muncă.

O altă modificare propusă în proiect se referă la persoanele asigurate, care în ultimele 12 luni premergătoare naşterii s-au aflat în concediu pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de trei ani. În astfel de cazuri, indemnizaţia de maternitate şi de îngrijire a viitorului copil va fi stabilită reieşind din baza de calcul din care au fost stabilite indemnizaţiile respective pentru copilul precedent. Modificările urmează să fie adoptate în lectura a doua şi să intre în vigoare de la 1 aprilie 2014.

Proiectul a fost elaborat după ce anterior mai multe mame s-au arătat nemulţumite de noile modificări operate recent la Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă, susţinînd că acestea le dezavantajează.

Dacă femeile vor fi însărcinate pentru a doua oară în timp ce se vor afla în concediu de îngrijire a altui copil, indemnizaţia de 30% pentru cel de-al doilea copil se va calcula din suma de 900 de lei pentru bugetari şi 1400 de lei pentru cei din sectorul privat.

După legea veche, mamele care se aflau în concediu de îngrijire a copilului, dar ieşeau la serviciu, primeau indemnizația deplină de creștere a copilului de până la trei ani, plus salariul pentru șapte ore de muncă. Conform prevederilor din noua lege, femeile vor putea lucra până la patru ore pe zi, pentru a-şi păstra indemnizaţia. Sau să revină la serviciu cu program deplin, dar să fie lipsite de compensaţii din partea statului.

Dacă o femeie rămâne însărcinată în timp ce deja se află în concediu de maternitate, beneficiază de o indemnizaţie de numai 30% din salariul minim pe economie, fără să mai fie luat în considerare venitul câştigat înainte de a intra în acest concediu.

În condițiile legislației actuale cuantumul indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 1,5 ani în cazul persoanelor neasigurate constituie 400 lei, respectiv se propune o majorare inițială a acestor cuantumuri în mediu cu cca 57%.

http://youtu.be/pzw-cvuxE3E