Seminar de instruire pentru cadrele didactice: Copiii cu deficienţe de auz în instituţiile de învăţământ de cultură generală



La data de 17 martie 2014, liceul Vasile Vasilache din oraşul Chişinău a fost gazda seminarului de instruire pentru cadrele didactice cu tema „Copiii cu deficienţe de auz în instituţiile de învăţământ de cultură generală”. Seminarul de instruire a fost desfăşurat de Asociaţia Copiilor Surzi din Moldova.

În cadrul seminarului, au fost prezentate şi discutate următoarele subiecte:

        —  Incluziunea educaţională a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale în învăţământul general;

        — „Centrul de Reabilitare a Copiilor Surzi din Moldova”- model de educaţie integrată.

În cadrul seminarului de instruire, atât experţii, cât şi cei 26 de profesori prezenţi la activitate, au avut posibilitatea să discute, să îşi împărtăşească experienţa, să verbalizeze problemele cu care se confruntă în lucrul cu copiii cu deficienţe de auz încadraţi în instituţia menţionată.

Profesorii au precizat că astfel de întâlniri sunt foarte utile pentru ei din motiv că îi ajută să îşi îmbunătăţească cunoştinţele şi în cele din urmă să îşi perfecţioneze metodele de predare.

Participanţii au relatat că volumul mare de lucru pe care îl au profesorii îi împiedică uneori să lucreze mai mult individual cu copiii cu cerinţe educaţionale speciale. Numărul mare de copii în clasă, este o altă problemă cu care se confruntă cadrele didactice.

Toţi profesori au menţionat că seminarele de instruire sunt necesare pentru că în timpul acestor evenimente primesc acea informaţie practică care este foarte importantă şi care le face munca mai productivă. De remarcat este faptul că toţi profesorii au evidenţiat  necesitatea instruirilor continue pe marginea acestui subiect în vederea sporirii muncii profesorului şi nu în ultimul rând, sporirii reuşitei copiilor.Din spusele participanţilor, evenimentul a fost o platformă bună pentru interacţiunea cu experţii din domeniu şi pentru discuţii concrete faţă de unele particularităţi ale lucrului cu copiii cu cerinţe educaţionale speciale.

La final, pe lingă materialele informaţionale primite de către participanţi, Centrul de Resurse a liceului V. Vasilache s-a îmbogăţit cu materiale specializate la care profesorii copiii şi părinţii pot avea acces.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Transformăm izolarea în integrare”, axat pe incluziunea socială a tinerilor cu deficienţe de auz din Republica Moldova şi care are drept scop facilitarea integrării sociale a acestora, atât prin instruirea şi consultarea lor continuă, cât şi prin antrenarea în procesul de transmitere a cunoştinţelor şi de formare a deprinderilor tuturor actorilor implicaţi.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

Asociaţia Copiilor Surzi din Moldova

Telefon: + 373 22 281701

e-mail: acsm.moldova@gmail.com

Disclaimer EEF