Dificultăţile şi provocările cu care se confruntă tinerii cu disabilităţi la angajarea în câmpul muncii



 Atelier de lucru pentru tineri cu deficienţe de auz

„Dificultăţile şi provocările cu care se confruntă tinerii cu dizabilităţi la angajarea în câmpul muncii” a fost tema Atelierului de lucru pentru tineri cu deficienţe de auz din 7 martie curent, desfăşurat de Asociaţia Copiilor Surzi din Moldova. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Transformăm izolarea în integrare”, axat pe incluziunea socială a tinerilor cu deficienţe de auz din Republica Moldova şi care are drept scop facilitarea integrării sociale a acestora, atât prin instruirea şi consultarea lor continuă, cât şi prin antrenarea în procesul de transmitere a cunoştinţelor şi de formare a deprinderilor tuturor actorilor implicaţi.

În cadrul activităţii date tinerii, beneficiari direcţi ai proiectului, au participat la discuţii, în cadrul cărora au fost abordate următoarele momente:

  • posibilităţile reale de angajare a tinerilor cu deficiente de auz în câmpul muncii;
  • dificultăţile şi provocările cu care se confruntă atunci când vor să se angajeze.

În cadrul atelierului, tinerii au avut posibilitatea să interacţioneze unii cu alţii, să verbalizeze problemele cu care se confruntă şi să îşi împărtăşească experienţa în vederea încercării de a soluţiona problemele cu care se confruntă. În acest context drept suport în una din sesiuni, tinerii au fost informaţi despre dreptul la angajarea în câmpul muncii, ei au fost de asemenea instruiţi cum să-şi realizeze un dosar competitiv.

Problemele cu care se confruntă tinerii la angajare sunt multiple. Spre exemplu, unul din tineri spune: „Unii angajatori din start ne refuză angajarea când afla despre deficienţa de auz”. Alt participant al atelierului menţionează: „De obicei, când angajatorul aude de problema noastră,  acesta creează condiţii ca tânărul singur să refuze”. Aproape toţi tinerii au precizat: „De cele mai dese ori primim un refuz care nici măcar nu este justificat”.

Toate aceste momente ne fac sa înţelegem că tinerii cu disabilităţi au nevoie neapărat de suport şi de informare privind încadrarea în câmpul muncii şi, nu în ultimul rând, integrarea în societate. Un moment important care merită a fi evidenţiat este faptul că tinerii şi-au exprimat dorinţa de a  munci şi de a atinge performanţe la locul de munca.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

Asociaţia Copiilor Surzi din Moldova

Telefon: + 373 22 281701

e-mail: acsm.moldova@gmail.com

Disclaimer EEF